latinica  ћирилица
15/03/2023 |  11:14 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Минић-Бјелица: Сарадњом са вишим нивоима власти до реализације важних пројеката (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић посјетио је данас Соколац гдје се састао са начелником општине Милованом Бјелицом.
Соколац: Састанак Минић - Бјелица - Фото: СРНА
Соколац: Састанак Минић - БјелицаФото: СРНА

Минић је оцијенио да је у овој општини евидентно повећање производње млијека.

Он је рекао да ће са одређеним инвеститорима разговарати о обезбјеђивању прераде млијечних производа, што би допринијело не само повећању производње млијека, већ и затварању једног круга када је ријеч о тржишту.

Минић каже да су разговарали и о производњи кромпира.

- Министарство је повећало премије које се односе на сјеменски кромпир за око сто одсто, са неких 160.000 на 300.000 КМ и на тај начин ћемо задржати конкурентну цијену сјеменског кромпира која је прошле године била око једну КМ по килограму што омогућава нашим пољопривредним произвођачима да заснују нови циклус производње - додао је Минић.

Он је напоменуо да су раније разговарали о инвестицијама које би требало да буду реализоване у Сокоцу.

- Сарадња локалне заједнице са вишим нивоима власти доводи до реализације пројеката који су веће вриједности од номиналне вриједности помоћи самог министарства или саме општине - закључио је Минић.

Бјелица је рекао да је на подручју ове општине производња млијека из године у годину већа, али да је у успону и развој овчарства и козарства.

- Брендирали смо романијски кајмак. Покренули смо пластеничку производњу. Значајни су приходи и за домаћинства и предузећа која се баве производњом, откупом и прерадом љекобиља и шумског биља - рекао је Бјелица.

Он је нагласио да је Соколац посљедњих десетак година имао снажну подршку ресорног министарства, било да је ријеч о пољопривреди, шумарству или водопривреди.

Бјелица је захвалио Минићу, Влади Републике Српске, као и предсједнику Републике Српске Милораду Додику за подршку општини Соколац.