latinica  ћирилица
15/03/2023 |  12:11 ⇒ 12:13 | Аутор: РТРС

СМ: Основица за плату повећана са 535 на 600 КМ, регрес са 300 на 450 КМ

 Савјет министара усвојио је на данашњој сједици одлуке о висини основице за обрачун плата запослених у институцијама БиХ за ову годину у износу од 600 КМ, као и о висини регреса за годишњи одмор од 450 КМ, у односу на 300 КМ колико је износио претходних година.
Сједница Савјета министара - Фото: Уступљена фотографија
Сједница Савјета министараФото: Уступљена фотографија

Основица за обрачун плате повећана је у односу на 2022. годину када је износила 535 КМ, а примјењиваће се сљедећег мјесеца од дана усвајања буџета институција БиХ за 2023. годину, саопштено је из Савјета министара.

Одлуке се усвојене на приједлог Министарства финансија и трезора у Савјету министара.

Повећањем основице за плате дијелом су уважени захтјеви репрезентативних синдиката у институцијама БиХ, који су тражили њено повећање на 630 КМ.

Савјет министара повећањем основице и регреса прати мјере које предузимају власти на нижим нивоима, с циљем побољшања материјалног положаја запослених усљед општег тренда раста цијена.

На сједници је донесена и Одлука о измјенама и допуни Одлуке о начину и поступку остваривања права запослених у институцијама БиХ на трошкове смјештаја, накнаду за одвојени живот и накнаду за привремено распоређивање, коју је предложило Министарство финансија и трезора.

На овај начин, свим запосленим у институцијама које остварују право накнаде трошкова смјештаја утврђује се једнообразно, и то у одређеним постотцима од основице за обрачун плате, умјесто како је раније била исказана у апсолутним износима које је потребно мијењати након промјене основице за обрачун плате.