latinica  ћирилица
15/03/2023 |  13:04 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Очекујемо усвајање буџета до краја марта (ВИДЕО)

Министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија изјавио је да очекује да ће до краја марта бити, по хитној процедури, усвојен овогодишњи буџет институција БиХ и међународних обавеза и изразио је задовољство што је данас Савјет министара подржао нацрт овог документа.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Он је истакао да је Нацртом буџета за 2023. годину повећан оквир за 141 милион КМ и издвајање са јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање 155 милиона КМ за буџет заједничких институција.

- То нам је створило претпоставке да направимо буџет за ову годину који је повољни него онај за 2022. годину - рекао је Тегелтија новинарима.

Тегелтија је истакао да овако конципиран буџет за 2023. годину ствара претпоставке за несметано функционисање свих институција на нивоу БиХ, раст плата и накнада запосленим у заједничким институцијама и побољшање њиховог материјалног положаја.

- Прошле године биле су корекције укупних примања запослених у заједничким институцијама од 24,7 одсто и са овом корекцијом у 2023. години укупна корекција износиће 38,3 одсто - појаснио је Тегелтија.

Он је истакао да се поставља питање да ли су најнижа примања довољно велика или су мала, због чега су разговарали о започињању израде новог закона о платама на нивоу БиХ и расправљаће се о распону најниже и највише плате.

Тегелтија је напоменуо да је важно питање када ће бити усвојен буџет, те додао да ће издвајања са јединственог рачуна, плате и лична примања запослених на нивоу БиХ остати на садашњем нивоу док буџет не буде усвојен.

- Очекујемо да ће Предсједништво БиХ у понедјељак утврдити приједлог буџета као његов формални предлагач и упути га Парламентарној скупштини БиХ. По мени је 10 дана довољан оквир у коме би оба дома могла да усвоје буџет - истакао је Тегелтија.

Упитан да ли би Предсједништво требало буџет упутити на разматрање по хитној процедури, Тегелтија је рекао да не постоји другачији начин ако постоји жеља да буџет буде усвојен до краја мјесеца.

- Када будем образлагао буџет, предложићу да овај документ Предсједништво БиХ предложи у хитној процедури - нагласио је Тегелтија.

Он је навео да ниједном министарству средства нису одузимана и да је дато одобрење Граничној полицији за запосли 100 полицајаца, а повећан је и дио издвајања за капиталне пројекте.

На питање када се може очекивати да ЕУ уплати прву траншу од 63 милиона евра енергетске помоћи, с обзиром на то да је давно усвојен Акциони план, Тегелтија је нагласио да је БиХ урадила оно што је требало и очекује да ће врло брзо тај новац бити уплаћен, те да ће ентитети у складу са својим дефинисаним процедурама тај новац уплатити грађанима, малим и средњим предузећима.

- Још немамо тачан датум од Европске комисије када ће се то десити - каже Тегелтија.