latinica  ћирилица
15/03/2023 |  13:11 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Стевандић: Српска - гарант опстанка српског народа

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да је Српска гарант опстанка српског народа, што су прије 27 година знали и Срби из сарајевских општина када су били приморани да напусте у рату одбрањена огњишта која су Дејтонским споразумом пипала Федерацији БиХ.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Срби гдје год постоји нека мањинска заједница у ФБиХ су угрожени, немају основна људска права, нису им обновљене куће нити враћена имовина. Једине сигурне опције су у Републици Српској - каже Стевандић.

Он је поводом обиљежавања 27 година од егзодуса Срба из сарајевских општина поручио да је перцепција српског народа одавно да им само оно што они сматрају својом државом гарантује безбједност.

Према његовим ријечима, због тога се толико људи из Федерације БиХ доселило у Републику Српску како би њихова дјеца одрастала у миру и била безбједна.

- Република Српска је наша обавеза и понос свих нас и гарант нашег опстанка, не само оних који живе у Српској, него и оних који би Српску могли изабрати као мјесто сигурног живота - рекао је Стевандић.

Сарајевски Срби прије 27 година морали су да напусте своја огњишта у сарајевским насељима Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Враца, Рајловац и Вогошћа.