latinica  ћирилица
15/03/2023 |  13:40 | Аутор: СРНА

Ове године више од два милиона КМ за набавку музних грла

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је данас на Сокоцу да ће ове године у говедарству за набавку музних грла бити издвојено више од два милиона КМ, те да ће Министарство у сарадњи са ветеринарско-сточарским центром кренути у пројекат банке гена који ће омогућити боља сјемена за музна грла.
Соколац, министар Минић у посјети селу Озерковићи - Фото: СРНА
Соколац, министар Минић у посјети селу ОзерковићиФото: СРНА

Минић, који је данас посјетио газдинство Миломира и Николе Зорановића у селу Озерковићи код Сокоца, изјавио је новинарима да Влада Републике Српске и ресорно министарство морају водити рачуна о људима који су остали у руралним крајевима и који се баве пољопривредном производњом.

- Осјетио сам потребу да дођем и обиђем једног оваквог домаћина, одликованог борца, човјека који је породично домаћинство задржао у смислу реалног опстанка Републике Српске. То је битна ствар и лично ћу се потрудити да управо оваква породична газдинства и људи нађу могућност да опстану и својим радом створе средства за нормалан живот - обећао је Минић.

Он је навео да је на Сокоцу планирана изградња објеката за прераду млијека, што би требало бити завршено у наредне двије године, а пољопривредницима ће обезбиједити најмање двије опције за дистрибуцију млијека.

- Овако још имамо монопол на једној страни. Цијена је одређена тржиштем и њих одређују мљекаре. Ми смо тога свјесни и један од разлога зашто смо размишљали да идемо на подршку по грлу је тај да премирамо производњу - навео је Минић.

Он каже да ће Министарство у Правилнику о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села морати направити диференцијацију између пољопривредника који раде у суровијим условима и оних који раде у равничарским предјелима, гдје су много бољи услови производње.

Миломир Зорановић, чији је син Никола власник фарме музних грла у Озерковићима, новинарима је рекао да је један од основних проблема са којим се сусрећу пољопривредници на Сокоцу тај што немају довољно обрадивих површина.

- Имамо Гласиначко поље гдје је обрадива земља солидног квалитета, али је дата под концесију, тако да смо ми који гравитирамо том подручју остали без земље и принуђени смо да обрађујемо доста лошу земљу која је каменита и која се не може се обрађивати машинама - рекао је Зорановић.

Он је нагласио да тренутно има око 20 музних грла, да у зимском периоду мљекари преда између 4.000 и 5.0000 литара млијека, а у љетном између 8.000 и 9.000 литара, те додаје да би тржишна цијена требала бити виша.

Зорановић је истакао да му је како значајна и подршка Министарства у виду премија, у новом Правилнику обећан им је подстицај и по музном грлу, а од велике користи пољопривредницима у овом крају била би нова механизација.

У посјети фарми музних грла у соколачком селу Озерковићи били су и народни посланик Страхиња Башевић и директор Ветеринарске станице на Сокоцу Мирко Станишић.