latinica  ћирилица
15/03/2023 |  13:52 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Савремено тржиште подразумијева и висок ниво заштите права потрошача

Савремено тржиште осим широке понуде производа и услуга, подразумијева и висок и јединствен ниво заштите права потрошача, односно стварање институционалне структуре као основе за ефикасну политику заштите потрошача, надзора над тржиштем, као и инструмената за рјешавање потрошачких спорова, саопштено је из Министарства трговине и туризма Српске.
Заштита потрошача - Фото: Уступљена фотографија
Заштита потрошачаФото: Уступљена фотографија

Из Министарства наводе да континуирано проводе низ мјера и активности на јачању заштите права и интереса потрошача у Републици Српској, а посебан акценат стављен је на значај сарадње са удружењима за заштиту потрошача и што бољи приступ грађанима као потрошачима у смислу информисања и едукације о њиховим правима, начину остваривања потрошачких права, као и о обавезама трговаца.

Имајући у виду да је један од основних задатака заштите потрошача управо то да потрошачи буду упознати са својим правима и начинима како их могу остварити и заштити, ресорно министарство је данас, поводом Међународног дана права потрошача, организовало дијељење информативних летака.

Програмом за заштиту потрошача у Републици Српској за период 2022-2023. година утврђени су циљеви политике заштите потрошача, начин и динамика остваривања тих циљева, субјекти овлашћени за реализацију програма, финансијска средства и остали елементи значајни за остваривање заштите потрошача.

Циљ Програма је јачање улоге потрошача да би постао активнији учесник на тржишту, те интеграција потрошачких права кроз све секторске политике, а што ће се постићи кроз даљи развој регулаторног оквира, ефикасног надзора над тржиштем, брзо и економично рјешавање потрошачких приговора, као и активнија улога јединица локалне самоуправе у провођењу политике заштите потрошача, јачање независности и репрезентативности удружења за заштиту потрошача.

У Републици Српској тренутно дјелује десет удружења за заштиту потрошача, а активности ових удружења финансијски су подржане од Министарства трговине и туризма.