latinica  ћирилица
15/03/2023 |  14:06 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Иницирати састанак са Словенијом у вези са одлагањем отпада из Кршког

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац организовао је састанак Координационог тијела са члановима Експертског и Правног тима за Трговску гору на којем их је информисао да је Министарство спољне трговине и економских односа обавијестило Министарство господарства и одрживог развоја Хрватске о намјери БиХ да учествује у поступку процјене утицаја на животну средину збрињавања радиоактивног отпада на Трговској гори.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је додао да ће у дефинисаном року хрватској страни бити достављени захтјеви, примједбе и кључна питања која би требало да буду размотрена у студији о утицају на животну средину збрињавања радиоактивног отпада на овој локацији.

- Наше опредјељење, право и обавеза је да учествујемо у цијелом процесу. У складу са процедурама и међународним конвенцијама, захтјеве и примједбе ћемо хрватској страни доставити путем Министарства иностраних послова у Савкету министара, односно дипломатско-конзуларне мреже, те Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, које је контакт тачка за Еспо конвенцију - рекао је Кошарац.

Он је истакао да су надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ потпуно мотивисане и да проводе активности у складу са дефинисаним планом рада Експертског тима.

Чланови Координационог тијела прихватили су Акциони план Републике Српске са пројекцијом буџетских средстава неопходних за истраживања у Републици Српској, односно у општинама које гравитирају сливу ријеке Уне и појасу Трговске горе, а Федерација БиХ ће до краја овог мјесеца сачинити свој акциони план.

- Акциони планови Републике Српске и Федерације БиХ су основ да наши експерти почну са истраживањем терена на темељу агенде коју је утврдио Експертски тим - рекао је Кошарац.

На данашњем састанку у Сарајеву закључено је да ће од Савјета министара бити затражена допуна одлуке о именовању чланова Координационог тијела, на начин да у ово радно тијело буде именован и представник Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Чланови Координационог тијела прихватили су иницијативу министра Кошарца да посредством Министарства иностраних послова буде упућен захтјев за званични састанак са надлежним институцијама Словеније како би се разговарало о проблематици изградње одлагалишта на Трговској гори.

Кошарац је информисао чланове Координационог тијела, Правног и Експертског тима о разговорима које је имао са премијером Словеније Робертом Голобом приликом његове недавне посјете БиХ.

- Охрабрила ме чињеница да је премијер Голоб исказао разумијевање за овај проблем, те да је изразио спремност да у наредном периоду отворено разговарамо о Трговској гори. Наш циљ је да у Словенији отворимо дискусију са представницима тамошњих институција и добијемо свеобухватне информације о односу ове државе са Хрватском када је у питању одлагање отпада из Нуклеарне електране Кршко - навео је Кошарац.

Он је најавио да ће наредне седмице о предметној проблематици разговарати и са амбасадором Словеније у БиХ.