latinica  ћирилица
15/03/2023 |  14:09 ⇒ 14:10 | Аутор: РТРС

Два нова пројекта у области климатских промјена

Сарадња Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и УН организације за храну и пољопривреду изузетно је успјешна, а резултат су два нова пројекта из области климатских промјена, истакнуто је на састанку ресорног министра Бојана Випотника и замјеника регионалног представника ФАО Набила Ганџија.
Випотник-Ганџи - Фото: Уступљена фотографија
Випотник-ГанџиФото: Уступљена фотографија

Ова два пројекта ФАО ће реализовати у наредном периоду, речено је на данашњем састанку у Бањалуци Випотника и регионалног представника ФАО за Европу и Централну Азију Ганџија.

Први одобрени пројекат, вриједности 704.000 долара, односи се на унапређење капацитета БиХ за сарадњу са Зеленим климатским фондом и планирање инвестиција у области климатских промјена, што је изузетно значајно с обзиром на то да су у овој области у Републици Српској и БиХ неопходне велике инвестиције и што ће допринијети интензивирању сарадње са Зеленим климатским фондом, саопштено је из Министарства.

Други пројекат представља наставак пројекта за развој Националног плана адаптације који се финансира из средстава Зеленог климатског фонда, вриједности 492.000 долара, а који ће реализовати ФАО.

У оквиру овог пројекта биће дефинисани извори финансирања за реализацију мјера предвиђених у оквиру НАП-а на климатске промјене, као и осталих планских докумената, што је за Републику Српску и БиХ од кључног значаја с обзиром на то да је обезбјеђивање финансијских средстава највећа препрека за реализацију било којег планског документа.

Прву фазу пројекта за развој НАП-а, вриједности око 2,5 милиона долара, реализовао је УНДП.

Осим сарадње на реализацији пројеката који се финансирају из средстава Зеленог климатског фонда, разговарано је и о могућностима сарадње на реализацију пројеката које финансира Глобални фонд за животну средину у оквиру ГЕФ 8 алокације, а ФАО је једна од агенција које припремају пројектни приједлог за ову алокацију.

Випотник је на данашњем састанку нагласио да су та средства од 4,5 милиона долара од изузетног значаја за Републику Српску и изразио очекивање да ће Министарство имати могућности да се директно укључи у припрему пројектних приједлога и дефинисање пројектних активности.