latinica  ћирилица
15/03/2023 |  14:22 | Аутор: СРНА

Договорена обнова рада заједничког енергетског комитета Српске и Србије

Министари рударства и енергетике Србије и Републике Српске Дубравка Ђедовић и Петар Ђокић разговарали су о реализацији пројекта ХЕС Горња Дрина, као и осталим заједничким пројектима у области енергетике, те договорили обнову рада заједничког Енергетског комитета који ће интензивније пратити реализацију постојећих пројеката и предлагати нове.
Ђедовић-Ђокић - Фото: СРНА
Ђедовић-ЂокићФото: СРНА

Ђедовићева је поручила данас да су Србија и Српска трајно упућене једна на другу због чега је неопходно продубљивати енергетску сарадњу која је покретач економског напретка.

- Изградња хидроелектране Бук Бијела је веома важна за Србију и Српску због њеног доприноса енергетској безбедности и стабилности у наредним деценијама. Припремни радови су у току и очекујемо да ћемо отклонити све процедуралне проблеме како бисмо изградили овај важан енергетски објекат - рекла је она.

Ђедовићева је истакла да се кроз Србију гради Трансбалкански електроенергетски коридор којим ће се повезати са Румунијом, БиХ, Републиком Српском, Црном Гором и Италијом, саопштено је из Министарства рударства и енергетике Србије.

- Циљ нам је да се повежемо са суседним земљама како бисмо могли што више електричне енергије да размењујемо, па и да извозимо, јер је у плану подизање производних капацитета - рекла је Ђедовићева.

Она је додала да се у овој години очекује и завршетак радова на изградњи далековода између Љубовије и Сребренице, који ће ојачати преносну мрежу.

Ђокић је истакао да постоји велико интересовање инвеститора за улагање у обновљиве изворе енергије у Републици Српској, посебно у соларне и вјетроелектране.

Он је навео да се Српска и Србија суочавају са сличним енергетским изазовима у погледу енергетске транзиције.

Ђокић је додао да је данашњи састанак начин за одржавање суштине односа који постоје између Републике Српске и Србије како би се интензивирале заједничке активности и сарадња и у наредном периоду.