latinica  ћирилица
15/03/2023 |  15:26 ⇒ 18:24 | Аутор: Агенције

Патрушев: Русија ће покушати да извади остатке америчког војног дрона

Русија ће покушати да извади остатке америчког војног дрона који је пао у Црно море, изјавио је данас секретар Савјета за безбједност Русије Николај Патрушев, пренио је Ројтерс.
Николај Патрушев (Фото: EPA/ATEF SAFADI) -
Николај Патрушев (Фото: EPA/ATEF SAFADI)

Истовремено, директор Руске спољне обавјештајне службе Сергеј Наришкин рекао да постоје техничке могућности да се покупи олупина америчког дрона, пренијеле су РИА Новости.

- Чини ми се да постоје такве техничке могућности - одговорио је Наришкин новинару у програму "Москва.Кремљ.Путин" на питање да ли је могуће пронаћи и проучити олупину америчког дрона који се срушио у Црном мору.

Портпарол Бијеле куће Џон Кирби претходно је изјавио да САД предузимају мјере како би осигурале да дрон који је оборен изнад Црног мора не падне у "погрешне руке".

- Не улазећи превише у детаље, оно што могу да кажем је да смо предузели кораке да заштитимо нашу имовину у односу на тај конкретни дрон – ту конкретну летјелицу. И то је власништво Сједињених Америчких Држава - казао је Кирби и додао да САД не желе да се ико докопа дрона осим њих.

Америчка војска саопштила је у уторак да је руски борбени авион закачио пропелер једног од њених дронова док је летио изнад Црног мора у међународном ваздушном простору, због чега се он срушио у воду, навела је британска агенција.

Руско Министарство одбране саопштило да је амерички дрон МК-9 Реапер са искљученим транспондерима нарушио границе области изнад Црног мора, гдје је успостављен привремени режим коришћења ваздушног простора током НВО, пренијела је руска агенција.

Како је саопштило Министарство, беспилотна летелица је летјела ка руској граници на Криму, руски борбени авиони су подигнути у ваздух да би идентификовали уљеза.

Услијед оштрог маневрисања, дрон је ушао у неконтролисани лет уз губитак висине и пао у воду, навело је Министарство одбране.