latinica  ћирилица
15/03/2023 |  15:30 | Аутор: СРНА

Крајишка кућа примјер добре праксе за промоцију домаћих производа

Крајишка кућа као прва продавница домаћих пољопривредних прерађевина у Бањалуци са подручја крајишке регије и већ увелико познат бренд у региону постала је примјер добре праксе за развој и промоцију домаћих производа, речено је у бањалучком Центру за развој пољопривреде и села.
Крајишка кућа -
Крајишка кућа

У овом центру кажу да је Крајишка кућа пословна јединица Центра за развој пољопривреде и села, а да су успостављање овог бренда омогућили град Бањалука и Центар ради подстицања развоја домаће производње и промовисања домаћих аутентичних производа.

Из Центра за развој пољопривреде и села истичу да је у протеклом периоду знатно повећан број домаћих пољопривредних произвођача са подручја крајишке регије, који своје производе пласирају у Крајишкој кући.

У Центру наводе да су у Крајишкој кући може пронаћи више од хиљаду различитих прехрамбених и непрехрамбених производа пољопривредних произвођача из Бањалуке и околних крајишких општина и градова.

Крајишка кућа смјештена је у самом срцу града, на веома атрактивној локацији, у непосредној близини градске "Тржнице" и тврђаве Кастел и нуди богат избор домаћих сокова, џемова, ликера, вина, ракија, сирева, чајева, намаза, сухомеснатих, млијечних, кондиторских и пчеларских производа, али и козметичких препарата на биљној бази.

- Осим богатог асортимана, сам објекат је својим ентеријером и екстеријером уљепшао и обогатио централни дио града и постао препознатљив туристички-гастро бисер града на Врбасу, који свакодневно посјети велики број грађана и туриста из региона - кажу yа Срну у Центру за развој пољопривреде и села.

У овом центру наводе да је промоција домаћих пољопривредних производа од великог значаја за подстицање развоја домаће пољопривредне производње, а њиховом куповином пружа се значајна подршка пољопривредницима који нису промотери само својих газдинстава, већ и својих локалних заједница, али и цијеле Републике Српске.

Отварањем Крајишке куће у Требињу крајем 2021. године овај бренд постао је доступан и грађанима Херцеговине и бројним туристима и посјетиоцима најјужнијег дијела Републике Српске.

Током прошле године постављене су брендиране полице Крајишке куће на бензинским станицама "Нестро петрол" на подручју Градишке и Залужана, што је дало додатну мотивацију локалним пољопривредним прерађивачима да повећају властите производне капацитете с обзиром на то да су на овај начин обезбијеђена нова продајна мјеста за њихове производе.

Из Центра наводе да је у наредном периоду планирано и повећање броја брендираних полица са производима из Крајишке куће у одабраним пословним објектима ове компаније.

Из овог центра су истакли да ће бити настављене и активности на отварању објеката у Србији, а план је да буду покренуте и активности на отварању Крајишке куће у Аустрији.

Из Центра подсјећају да је Крајишка кућа у претходном периоду на бројним регионалним и међународним сајмовима промовисала домаћа пољопривредна газдинства и њихове производе, те је на прошлогодишњем 53. Међународном сајму туризма у Новом Саду награђена златном медаљом за изузетан допринос промовисању аутентичних производа, а Центар плакетом за висок квалитет у пласману локалних аутохтоних производа у области туризма.