latinica  ћирилица
15/03/2023 |  15:55 ⇒ 16:02 | Аутор: РТРС

Синдикат образовања, науке и културе захтијева хитне преговоре

Из Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске захтијевају хитне преговоре са ресорним министарством и Владом Републике Српске, у вези са изједначавањем платних коефицијената запослених са високом стручном спремом у образовању, са осталим буџетским корисницима.
Сједница Синдиката образовања, науке и културе - Фото: СРНА
Сједница Синдиката образовања, науке и културеФото: СРНА

Из Синдиката подсјећају да буџетски радници из других области, имају од 250 до 300 марака веће плате од запослених у просвјети.

- Хитно тражимо преговоре са ресорним министарствима и Владом. Да што прије ову неправду ову дискриминацију и овај нефер однос према групацији људи који носе на својим леђима развој Републике Српске. Ми инсистирамо да дођемо до конкретних и квалитетних рјешења. Поздрављамо и увазавамо свако повећање примања за све у Републици Српској, као прави Синидкат, као прави синидкалци, али тражимо да дођемо у равноправан положај са осталим корисницима буџета - рекао је предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић.

Подршку у синдикалној борби упутиле су им и колеге из Србије.

- Исти су проблеми као и у Србији, с тим што су код нас остале неке три различите цијене рада у образовању. Ми прије свега имамо велики проблем, а то је збрињавање технолошких вишкова наших радника. Имамо велики проблем примјене колективних уговора и наравно оно што је такође заједничко, а то је професионални и материјални положај, статус или углед наставничке професије - додала је предсједница Синдиката образовања Србије Валентина Илић.