latinica  ћирилица
15/03/2023 |  16:11 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Мехмедагић, Станковић и Гачанин на "црној листи" САД

САД су санкционисале директора Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове Репблике Српске Драгана Станковића, бившег директора Обавјештајно безбједоносне агенције Османа Мехмедагића и Едина Гачанина, којег су означили као нарко боса, објављено је на службеној страници америчког Министарства финансија.
Америчка застава (Фото: EPA/MICHAEL REYNOLDS) -
Америчка застава (Фото: EPA/MICHAEL REYNOLDS)

Како је наведено Османагић је санкционисан због корупције, Станковић због Закона о државној имовини на нивоу Српске, а Грачанин због криминалних активности.

- Као резултат данашње акције, сва имовина и интереси у имовини горе наведених лица која се налазе у Сједињеним Државама или у посједу или контроли америчких особа су блокирани и морају се пријавити ОФАЦ-у. Поред тога, блокирани су и сви субјекти који су у власништву, директно или индиректно, појединачно или у збиру, 50 одсто или више од стране једног или више блокираних особа - наведено је у саопштењу Министарства финансија САД.

Мехмедагић се доводи у везу са врхом Странке демократске акције Бакира Изетбеговића, а више пута је хапшен јер је повезан са незаконитим радњама и фалсификовањем дипломе

Наводи се да је Мехмедагић злоупотребио телекомуникациону компанију у корист СДА.

- Мехмедагић је користи  телекомуникациону компанију БХ Телеком за прикупљање мобилних активности од политичара из БиХ који нису повезани са СДА. Мехмедагић је такођер дао инструкције једном појединцу да надгледа владиног званичника повезаног са опозиционом странком из Републике Српске - наводи се на службеној страници страници америчког Министарства финансија.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске Драган Станковић је на листу уврштен због одговорности за, како наводе, саучесништва, те директног или индиректног учешћа у дјеловању које представља опструкцију или пријетњу провођењу Дејтонског мировног споразума.

За Едина Гачанина из Амбасаде САД су навели да један од највећих свјетских трговаца дрогом.

- Рођен је у Сарајеву и вођа је картела "Тито и Дино" који укључује чланове његове породице и пријатеље из БиХ. Поред трговине дрогом у великом броју земаља, Гачанинов картел бави се и прањем новца и уско је повезан са групом организованог криминала "Кинахан", транснационалном криминалном организацијом која је већ стављена на листу ОФАЦ због улоге коју има као важна транснационална криминална организација - напомиње се у саопштењу.