latinica  ћирилица
15/03/2023 |  16:27 ⇒ 16:57 | Аутор: РТРС

Милиновић: Подстаћи развој широкопојасног приступа интернету

За подстицање развоја широкопојасног приступа интернету у БиХ потребно је ажурирати политику и стратегију радиофреквентног спектра, те усвојити мјере за смањење трошкова имплементације брзих електронских комуникационих мрежа, изјавио је директор Регулаторне агенције за комуникације Драшко Милиновић на Свјетском самиту о информационом друштву.
Свјетски самит о информационом друштву (Фото: rak.ba) -
Свјетски самит о информационом друштву (Фото: rak.ba)

Милиновић је на сесији "Премоштавање дигиталних подјела" као примјер подршке која се може пружити у оквиру међународне сарадње навео ИТУ пројекат, чији је циљ да подржи напоре БиХ ка јачању операција мапирања широкопојасног приступа како би се побољшала примјена и кориштење повезаности на територији цијеле БиХ.

- Према његовим ријечима, РАК је фокусиран на активности спровођења европског регулаторног оквира, као и на усвајање политике и стратегије развоја широкопојасног приступа за БиХ, а, осим тога, потребно је донијети подстицајне мјере за развој и кориштење услуга заснованих на интернету - саопштено је из РАК-а.

Свјетски самит о информационом друштву, који организују Међународна унија за телекомуникације и Уједињене нације отворили су генерални секретар УН Антонио Гутереш и генерални секретар ИТУ-а Дорин Богдан Мартин.

Самит траје до петка, 17. марта.