latinica  ћирилица
15/03/2023 |  18:24 ⇒ 20:35 | Аутор: СРНА

Вулић: Америка нека настави са политиком санкција и отимачине, али имовину нам неће отети

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић истакла је да је Устав БиХ јасно дефинисао питања која су у надлежности ентитета, а међу њима је и имовина.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

- Према Уставу, БиХ нема своју имовину, већ је може имати само онолико колико јој дају ентитети на коришћење. Устав БиХ су креирали правници америчке администрације и то по узору на Устав САД, а то што су се касније покајали што су имовину дали ентитетима, а не БиХ. То што сада на све могуће начине покушавају посредством Уставног суда БиХ да промијене своје раније ставове класична је злоупотреба" -нагласила је Вулићева.

Она је указала на Анекс 4 Општег оквирног споразума за мир у БиХ, који је јасно одредио надлежности које су Република Српска и Федерација БиХ, потписујући тај исти анекс, пренијеле на ниво БиХ и ту нема, нити је потребно америчког тумачење, нити њихова накнадна памет.

- Ово насиље и иживљавање САД над српским народом, данас над Драганом Станковићем, треба да буде примјер свима нама шта нас сутра чека и јасан је доказ да они не знају ни за шта друго осим за силу, пријетње и санкције - рекла је Вулићева.

Што се тиче српског народа, додала је она, посјете тој великој и страшној Америци и нису нешта спектакуларно, осим када прва дама буде Меланија Трамп, тако да ништа не губе добијањем тих санкција.

- Овај састав Стејт департмента довешће САД у фазу у каквој су им банке, а то су колапс и пропаст - оцијенила је Вулићева, поручивши званичницима Амбасаде САД да наставе да слушају Бошњаке из СДА инсталиране у тој истој амбасади, па ће БиХ бити све мање, а Републике Српске све више.

Она је поручила да санкције нису ништа у поређењу са мучењима и бомбардовањем које је српски народ издржао током трагичног сукоба у БиХ, а чији су саученици били и појединци из САД.

- Тако да наставите ви, освједочени србомрсци, да се иживљавате, а српску част и понос, као и српску земљу нећете нам одузети. У 21. вијеку, у времену демократије, велика Америка нам шаље поруку - само насилнички, само отимачина. Неће моћи, драги наши непријатељи - поручила је Вулићева реагујући на чињеницу да је директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске Драган Станковић стављен на црну листу САД, јер представља, како је саопштено из америчког Министарства финансија, пријетњу по Дејтонски споразум.

Према њиховим наводима, Станковић је био на челу "агенције одговорне за Закон о непокретној имовини из априла 2022. којим је директно оспорен уставни поредак у БиХ, што представља подривање Даyтонског мировног споразума"