latinica  ћирилица
15/03/2023 |  18:36 ⇒ 21:50 | Аутор: РТРС

Због високих цијена смањена куповна моћ грађана (ВИДЕО)

Свјетски је дан права потрошача. И поред тога што су права потрошача дефинисана законом, мало је оних који су спремни да се жале на услуге или неправилности на тржишту. Високе цијене утицале су на смањену куповну моћ, па тако многи купују само основно. У јануару и фебруару инспектори су због неправилности у формирању цијена на бензинским пумпама и основних животних намирница, изрекли казне у висини око 90.000 марака.
Потрошачка корпа - Фото: РТРС
Потрошачка корпаФото: РТРС

Брашно, уље и шећер код већине грађана протеклих мјесеци главни су потрошачки производ. Разлог због чега је потрошачка корпа сведена на све мање производа, су високе цијене основних животних намирница.

Да је значајна разлика у цијени производа у јануару ове године и у истом мјесецу прошле, потвђују и подаци синдикалне потрошачке корпе. Трошкови основних животних намирница већи су за 240 марака.

- Збирна стопа инфлације је 17 одсто али ми смо израчунали да стопа инфлације или поскупљење у пет осносвних животних намирница је преко 42 одсто - рекао је Ведран Јуришић из Савеза синдиката Републике Српске.

Ситуација на свјетском тржишту у великој мјери, диктира цијене и код нас, кажу у Удружењу потрошања. Због тренутне ситуиације, грађани су принуђени да узимају производе мање грамаже.

- Посљедње поскупљење електричне енергије свакако не даје пуно оптимизма да неће долазити до даљег поскупљења али се надамо да ће ово све стати ускоро - нагласила је Муриса Марић, из Удружење потрошања "Дон" Приједор.

Оптимистични су и економисти, инфлација би у наредне двије године укључујући и ову, кажу, могла бити у значајном паду. За колико тачно, прецизне податке немају, али чињеница је да се неће вратити на просјек почетком 2022. године.

- Инфлација ће се смањити као посљедица пада личне потрошње. Другим ријечима, све да имате већу плату због раста рате кредита, трошкова енергената остаје вам све мањи дио личног доходка за потрошњу, е то је разлог тог пада - каже економиста Милош Грујић.

У претходном периоду висока инфлација ишла је у прилог неким трговцима. Поједини се нису придржавали прописаних маржи при формирању цијена, што показују и подаци инскектората. Од 28 контрола, у три случаја утврђене су неправилности.

- Мораће се појачати контрола тржних центара, да видимо ко крши прописе и да се казне. Јер зашто би тај трговац узимао екстра профит на рачун нас потрошача - нагласио је Драган Милаковић, шеф Одсјека за заштиту потрошача у Министарству трговине и туризма Републике Српске.

И из Владе најављују наставак ригорозније контроле поштовања уредбе о ограничењу маржи на основне животне намирнице.