latinica  ћирилица
15/03/2023 |  18:47 ⇒ 19:12 | Аутор: СРНА

Бранкови дани: Награду Печат дијеле четири пјесника

Прољећни Бранкови дани свечано су отворени у Сремским Карловцима, у знаку обиљежавања 199. рођендана Бранка Радичевића, а уручена је и књижевна награда - Печат вароши сремскокарловачке.
Књига (илустрација) -
Књига (илустрација)

Ова књижевна награда, у Карловачкој гимназији, чији је Бранко Радичевић био најславнији ђак, за збирке поезије објављене на српском језику равноправно је припала Перици Маркову, Јулији Капорњаи, Маји Белегишанин Ивановић и Слободану Јовићу.

Печат вароши сремскокарловачке, угледну награду стару 56 година, једну од најчувенијих у региону, добитницима је уручио Ненад Грујичић, предсједник Бранковог кола.

- Ово су пјесници који опјевавају стварност, али на један узвишени и унивезални начин - рекао је Грујичић.

На свечаном отварању је промовисан нови број листа "Бранко", новина ђака и професора Карловачке гимназије, а хор Карловачке гимназије са диригентом Растком Павловом извео је "Химну карловачких ђака".

Наступила је и драмска умјетница Даница Петровић, која је премијерно интерпретирала двије антологијске Бранкове пјесме "Молитва" и "Враголије", док је млада оперска пјевачица Адриана Петровски, у клавирској пратњи Маје Грујић, извела арију "Коштане" из истоимене опере Петра Коњовића "Стамено, мори Стамено".

Наступила је и млада етно-група Вила са нумером из српске богате баштине, а у свечаном програму се представио и млади пјесник и пијаниста Димитрије Николић, којем је управо изашао пјеснички првенац у Бранковом колу.

Прољећни Бранкови дани, славећи великог пјесника, већ деценијама окупљају савремене младе ствараоце.

Манифестација ће трајати до 28. марта у Сремским Карловцима и Новом Саду, а у оквиру ње ће бити приређен и округли сто "Стваралаштво Ненада Грујичића", као и програм у част Свјетског дана поезије - 21. марта, када ће учествовати млади пјесници, аутори и лауреати награде Стражилово, чиме ће бити обиљежено пет деценија ове престижне награде.

У наставку манифестације биће промовисана штампана књига пјесама Ранка Рисојевића, добитника Међународне награде Бранко Радичевић, те антологија заборављених и непознатих пјесника "Ендеми под прашином" Растка Лончара. 

У знаку афирмисања нових младих пјесника у издању Бранковог кола биће промовисана прва књига "Сентименталитет" Димитрија Николића.

Биће обиљежено и 30 година од смрти пјесникиње Десанке Максимовић, која је непрекидно долазила на Бранково коло, на Стражилово и у Сремске Карловце.

Свечано затварање ове угледне манифестације је 28. марта у Основној школи "Бранко Радичевић" у Новом Саду.