latinica  ћирилица
15/03/2023 |  19:38 ⇒ 20:08 | Аутор: РТС

Подморница са више од двије и по тоне кокаина заплијењена на обалама Колумбије

Морнарица Колумбије заплијенила је у близини своје обале у Великом тихом океану подморницу која је носила скоро три тоне кокаина вриједне више од 87 милиона америчких долара.
Полиција (Фото: EPA-EFE/TOMAS OVALLE) -
Полиција (Фото: EPA-EFE/TOMAS OVALLE)

Подморница са два тијела и скоро три тоне кокаина заплењена је у Тихом океану код обала Колумбије. На пловилу су пронађена и два преживела "слабог здравља", којима је указана прва помоћ.

- Лоше здравствено стање ових људи вероватно је последица удисања токсичних испарења изазваних проблемима са горивом у подморници - рекао је капетан Кристијан Андрес Гузман Ечевери у видео-снимку који је објавила морнарица.

Подморница дуга око 15 метара носила је скоро три тоне кокаина вриједног више од 87 милиона долара, рекли су званичници. Морнарица је саопштила да је брод био намијењен земљама Централне Америке и да је заплијеном више од шест милиона доза кокаина остало ван илегалног тржишта.

- Колумбијска морнарица ће наставити да користи све своје способности да заустави пошаст трговине наркотицима - рекао је Ечевери.

Ранији покушаји шверца кокаина нарко-подморницама

Такозване нарко-подморнице обично користе трговци људима у региону за превоз дроге. Прошле године, колумбијска морнарица је заплијенила полупотопљени брод са четири тоне кокаина вриједан око 150 милиона долара.

Нарко-подморница је 2019. године стигла до обала Сјеверне Америке, када ју је америчка обалска стража заплијенила.

Ова подморница носила је скоро шест тона кокаина вриједног више од 165 милиона долара.