latinica  ћирилица
15/03/2023 |  20:10 ⇒ 21:49 | Аутор: РТРС

Пада ли финансијски свијет - пред банкротом и моћна швајцарска банка (ВИДЕО)

Након банкрота већег броја америчких банака - по Европи акције банака биљеже минус и до 25 одсто! Да је финансијски свијет никад ближи провалији - упозоравају економски стручњаци и предвиђају највећу глобалну финансијску кризу у историји човјечанства. Паника је завладала широм свијета.
СВБ Банка (Фото: EPA/JIM LO SCALZO) -
СВБ Банка (Фото: EPA/JIM LO SCALZO)

Након банкрота америчких банака - глобални финансијски систем руши се као кула од карата! Док се по Америци затварају банке - по Европи, акције банака биљеже минус и до 25 одсто. Предводник потенцијалног "колапса" европског финансијског система је швајцарска банка "Кредит Свис", која је забиљежила губитак од чак 20 одсто. Многим банкама је, да би зауставили страховит пад на берзама, стопирана трговина акцијама и другим хартијама. Ипак, тренутно је најалармантније у Америци, гдје бројним финансијским институцијама пријети крах!

- Ако спасавају ове банке, то може потрајати пар недјеља, а ако престану да спашавају банке - иду на штампање новца, онда може да потраје годину дана. Али, слом сигуран слиједи за све који живе у Америци. Вадите новце, подижите злато - рекао је економиста Бранко Драгаш.

Банкрот америчких банака и пад акција европских банака - почетак је глобалне финансијке кризе, и то највеће у историји човјечанства, упозоравају економисти. Шта то значи за Балкан!?

- Све нас може угрозити. Када Титаник тоне, ми смо под палубом. Што значи, сви кад су под палубом - лоше могу да прођу. Ми смо плитко тржиште финасијама, као у неком лавору и то ће се значајно одразити овдје - додао је Драгаш.

- За разлику од кризе 2007-2008. године данас постоје механизми за много брже реаговање у таквим ситуацијама. Што је и учињено, америчко министарство финансија, централна банка - брзо одреаговали, несметано коришћење новца, да то не изазове даљу ланчану реакцију - изјавио је економиста Малиша Ђукић.

Из Централне Банке БиХ, истичу да бојазни за наш банкарски систем, ипак не би требало да буде!

- Када је у питању банкарски систем у БиХ, он је стабилан. Банке су ликвидне. Уколико дође до негативних ефеката, наше банке би се могле одупријети - навео је члан Управног одбора Централне Банке БиХ Драган Кулина.

Као један од негативних ефеката, економисти предвиђају, енормно повећање каматне стопе.

- Опасност у два правцца. Каматне стопе, берза на коцки, са 4,75 на 5,25 или 5.  Ово је крах неолобералног капитализма и ово је само почетак - истиче Драгаш.

Банкарски банкроти у Америци оборили су и цијену нафте. Тако је, барел на европском тржишту јутрос коштао 78 долара, док је не тако давно, цијена барела ишла и до 120 долара.