latinica  ћирилица
16/03/2023 |  07:34 ⇒ 07:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Предсједник Јужне Кореје у посјети Јапану (ВИДЕО)

Предсједник Јужне Кореје Јун Сук-јол стигао је данас у Токио, неколико сати пошто је Сјеверна Кореја испалила балистичку ракету. пред прву посету Јапану једног јужнокорејског председника у последњих 12 година.
Предсједник Јужне Кореје у Токију (Фото: EPA-EFE/YONHAP) -
Предсједник Јужне Кореје у Токију (Фото: EPA-EFE/YONHAP)

Ово је прва посјета Јапану једног јужнокорејског предсједника у посљедњих 12 година.

Јун жели да искористи посјету Токију како би пронашао заједнички језик с Јапаном у вријеме појачаних напетости у региону.

Јун ће се поподне састати с јапанским премијером Фумиом Кишидом, с којим ће се, у свјетлу сјевернокорејских нуклеарних и ракетних пријетњи, вјероватно сагласити о поновном отпочињању билатералних безбједносних разговора, посљедњи пут одржаних у мају 2018, уз присуство званичника министарстава одбране и спољних послова, рекли су извори на које се позива агенција Кјодо.

Два лидера ће настојати да оставе иза себе године непријатељства, произашле из јапанске окупације Корејског полуострва од 1910. до 1945. године.

- Постоји све већа потреба да Јужна Кореја и Јапан сарађују у ово вријеме - рекао је Јун јуче у интервјуу, називајући "поликризом" нуклеарне и ракетне пријетње Сјеверне Кореје и поремећаје у ланцу снабдијевања, о чијој нормализацији ће такође бити ријечи.

Прије посјете јужнокорејског предсједника Токију, Сјеверна Кореја испалила је балистичку ракету дугог домета, која је пала у море између Корејског полуострва и Јапана.

У саопштењу Здруженог генералштаба јужнокорејских оружаних снага наводи се да је Сјеверна Кореја лансирала најмање једну непознату врсту балистичке ракете са локације на својој источној обали.

Односи између Сеула и Токија, који су оптерећени због спорних острва, присилног рада Кореанаца у време Другог свјетског рата, као и корејских "жена за утјеху" које су тада присиљене да буду у јапанским борделима, напредовали су прошле седмице када је Сеул објавио план према којем ће јапанске компаније платити одштету бившим присилним радницима, преноси Ројтерс.

Сјеверна Кореја је извршила пробно лансирање балистичког ракетног пројектила који је пао у море између Корејског полуострва и Јапана, саопштила је војска Јужне Кореје, само неколико сати прије него што ће јужнокорејски предсједник Јун Сук Јул отпутовати у Токио на састанак са државникм врхом Јапана.

Током заједничких војних вјежби Јужне Кореје и САД, које је Сјеверна Кореја осудила као непријатељске активности, Пјонгјанг је скоро свакодневно вршио тестирања својих балистичких ракета, наводи Ројтерс.

У саопштењу Здруженог генералштаба јужнокорејских оружаних снага наводи се да је Сјеверна Кореја лансирала најмање једну непознату врсту балистичке ракете са локације на својој источној обали.

Предсједник Јун одлази у Јапан гдје ће се сусрести са премијером Фумио Кишидом у оквиру заједничких напора за превазилажење историјских, политичких и економских спорова, али и са циљем да се успостави боља сарадња у суочавању са Сјеверном Корејом и другим изазовима, додаје Ројтерс.