latinica  ћирилица
16/03/2023 |  07:58 | Аутор: СРНА

Либија: Нестало око 2,5 тона природног уранијума

Инспектори Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/, надзорног тијела УН, открили су да је око 2,5 тона природног уранијума нестало са либијског налазишта које није под контролом привремене владе.
Сједиште ИАЕА у Бечу (Фото: EFE/CHRISTIAN BRUNA) -
Сједиште ИАЕА у Бечу (Фото: EFE/CHRISTIAN BRUNA)

Инспектори ИАЕА-е су "утврдили да 10 бачви које садрже отприлике 2,5 тона природног уранијума у облику концентрата уранијумове руде није на локацији на којој је требало да буду похрањене према тврдњама либијске владе".

У саопштењу се наглашава да ће Агенција спровести даље активности на утврђивању околности нестанка уранијума.

- Недостатак информација о тренутној локацији нуклеарног материјала може представљати радиолошки ризик, као и забринутост за нуклеарну безбједност - наводи се у саопштењу у које је Ројтерс имао увид.

Либија је 2003. године под тадашњим вођством Моамером Гадафијем одустала од свог програма нуклеарног оружја, а откако је Гадафи 2011. године свргнут у побуни која је имала подршку НАТО-а ова земља је изложена непрекидним сукобима.

Од 2014. године политичка је контрола подијељена између супарничких источних и западних фракција, а посљедњи велики сукоб завршио се 2020. године.

Привремена либијска влада, успостављена почетком 2021. године путем мировног плана којег су подржале УН, требало је да траје само до избора заказаних за децембар те године, али пошто још нису одржани, њен легитимитет је споран.