latinica  ћирилица
16/03/2023 |  08:02 ⇒ 08:02 | Аутор: РТРС

Угажен снијег и поледица на коловозима у вишим планинским предјелима

У Републици Српској и Федерацији БиХ има угаженог снијега и поледице у вишим планинским предјелима и преко превоја, па се возачима савјетује да на пут не крећу без зимске опреме, која је и законски обавезна до 1. априла, саопштио је Ауто-мото савез Републике Српске.
Снијег на путу - Фото: РТРС
Снијег на путуФото: РТРС

Угаженог снијега и поледице има на дионицама Мркоњић Град-Млиништа, Власеница-Хан Пијесак, преко Хан Погледа, Трново-Фоча /Рогој/, Гацко-Тјентиште /Чемерно/ и Пале-Јахорина.

На осталим путевима у Републици Српској коловози су влажни и клизави, а учестали су одрони, па се савјетује максимално опрезна вожња прилагођена тренутним условима и стању на путевима.

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне путне правце.

На дионици Стари Угљевик-Главичице забрањен је саобраћај због опасности од појаве клизишта, па се путничка возила преусмјеравају преко локалног пута Модран-Угљевик Село, а теретна магистралним путем Суво Поље-Доња Трнова-Главичице-Мезграја.

Због активираног клизишта саобраћај се одвија успорено на магистралном путу Градишка-Козарска Дубица, на улазу у Орахову и на путу Фоча-Горажде, у мјесту Филиповићи, на путу Укрина-Горња Вијака, на путу Брод на Дрини-ГП Хум/Шћепан Поље.

Ради уклањања објекта и санације клизишта на регионалном путу Добој-Прњавор-Србац, дионица Србац-Горња Вијака 1, у Улици Владе Винчића обустављен је саобраћај сваким радним даном и суботом од 7.00 до 17.00 часова.

У току су радови у тунелу Чемерно на путу Брод на Дрини 2-Врба и у тунелу Сијерачке стијене на путу Добро Поље-Миљевина.

Радови се изводе на путевима Подврсник-Љубиње, Брчко-Бијељина и Вршани-Рача код Велиног Села, Србац-Горња Вијака 1, Приједор-Козарац, Градишка-Нова Топола-Клашнице, Клашнице 1-Нова Топола, Градишка-Нова Топола и Чатрња-Градишка, од петље Јоховац до Вукосавља, од моста Руданка до тунела Путниково брдо 2.

Вангабаритни превози креће се путевима Градишка-Гранични прелаз Градишка, Станић Ријека-Каруше-Подврсник-Љубиње-Требиње-Гранични прелаз Клобук, Станић Ријека-Гранични прелаз Брод, Брчко-Лепница/Лончари, Каруше-Модрича, а возачи треба да возе опрезније и поштују упутства овлаштених лица из пратње.

На мосту Краља Александра у општини Рудо, на путу Бродар-Рудо забрањен је саобраћај за моторна возила укупне масе веће од 10 тона, док се за путничка возила ограничава брзина кретања на 20 километара на сат.

Забрањен је саобраћај за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на путу Поље-Подновље, за теретна возила укупне масе веће од 30 тона на путу Клашнице 2-Шарговац у мјесту Трн, за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона на путу Брод на Дрини-Шћепан Поље.

У ФБиХ у вишим планинским предјелима има поледице или мјестимично угаженог снијега на коловозу, а посебно на путу Јабланица-Посушје, дионица Рисовац-Блидиње.

Због радова саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком, у Горњој Калесији, на скретању за Сапну и на магистралном путу Јабланица-Мостар у Доњој Јабланици.

Радови се изводе и на регионалном путу Равно-Завала па је саобраћај обустављен и преусмјерен на обилазницу у непосредној близини.