latinica  ћирилица
16/03/2023 |  08:18 ⇒ 10:24 | Аутор: РТРС

Грбић: Мањак возача, увођењем јединствених дигиталних дозвола наставиће се одлазак (ВИДЕО)

У протекле три до четири године више од 5.500 професионалних возача напустило је БиХ, а са увођењем јединствених дигиталних возачких дозвола тај број ће расти, што ће отежати ионако тешко пословање, рекао је предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске Никола Грбић.
Градски саобраћај - Фото: РТРС
Градски саобраћајФото: РТРС

Грбић је за РТРС рекао да је до сада забиљежен масовни одлив возача са возачким дозволама Србије, које су дио јединственог дигиталног система, у земље ЕУ.

Он је навео да се возачи одлучују на одлазак из БиХ због општег стања, али и бројних потешкоћа приликом обављања посла, попут великих гужви и задржавања на граничним прелазима.

- БиХ већ недостаје возача, довољно је да погледате јавни градски превоз у којем аутобусе возе пензионери - рекао је Грбић.

Грбић је рекао да на америчком тржишту влада велика потражња за професионалним возачима којима је дневница и до 360 долара, додајући да је и земљама ЕУ потребно око 50.000 возача.

Подсјећамо, намјера Европске комисије је да све чланице ЕУ уведу јединствену дигиталну возачку дозволу. Овај приједлог стиже у оквиру пакета закона о друмској сигурности, а увођење прве дигиталне возачке дозволе на свијету олакшаће признавање дозвола између држава чланица ЕУ, те поједностављење процедура приликом замјене или продужења овог личног документа.