latinica  ћирилица
16/03/2023 |  08:45 ⇒ 09:16 | Аутор: СРНА

Додик честитао Орбану Национални дан

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је предсједнику Владе Мађарске Виктору Орбану 15. март, Национални дан, када се обиљежава почетак револуције за ослобођење мађарског народа од хабзбуршке власти.
Орбан - Додик -
Орбан - Додик

- Значај револуције, која започела 15. марта 1848. године, утолико је већи што је мађарски народ за своју слободу стао насупрот много јачем и бројнијем непријатељу. У овоме препознајем сличност наша два народа. Жеља за слободом свог, али и других народа била је увијек највиши српски циљ, за који су, као и у вашем случају, положени многи животи - навео је Додик у честитки.

Додик је додао да су небројене кризе и изазови са којима се суочава данас Европа и цијели свијет: политичка и финансијска криза, посљедице пандемије вируса корона, као и хуманитарне, геополитичке и енергетске посљедице сукоба у Украјини, борба против илегалних имиграцијама са једне и демографских изазова са друге стране.

- Захвални смо за ставове које је заузела Мађарска у погледу сваке од наведених. Сматрамо их мудрим и одговорним. Пријатељство, подршка и помоћ коју је Мађарска и у овим тешким временима, у неколико наврата пружила без изузетка свима у БиХ, а нарочито становницима у Републици Српској, изазива захвалност, дивљење и обавезу да се изузетни билатерални односи двије земље, нарочито пријатељство српског и мађарског народа, додатно продубљују и унапређују, на обострано задовољство - истакао је Додик.

Предсједник Српске позвао је мађарског премијера да посјети Републику Српску, у којој је, како је навео, цијењен и драг гост, и изразио наду да ће ова посјета бити ускоро и реализована, саопштено је из Кабинета предсједника Републике Српске.