latinica  ћирилица
16/03/2023 |  09:00 ⇒ 09:01 | Аутор: СРНА

Лајчак: ЕУ спремнија за Балкан него регион за њу

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је ЕУ сада спремнија за Балкан, вјероватно, више него што је регион спреман за овај блок.
Мирослав Лајчак  (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Лајчак је на онлајн форуму који је организовао Италијански институт за међународне политичке студије рекао да се сада геополитичка ситуација промијенила и да је улога ЕУ на Западном Балкану више стратешка и политичка.

- Јако је битно да пренесемо поруку да је ЕУ сада спремнија за Балкан, вјероватно, више него што је Балкан спреман за ЕУ, тако да је изузетно важно схватити да су врата сада поново отворена - рекао Лајчак на онлајн конференцији "Европа и Русија на балканском фронту".

Када је ријеч о предстојећем састанку са лидерима Србије и самопроглашеног Косова у Охриду, Лајчак је оцијенио да би "прихватање европског приједлога представљало позитивну поруку", истакавши да је сада потребно фокусирати се на примјену анекса, што ће бити главна тема разговора у суботу, 18. марта.

- Пошто је споразум прихваћен фокусирани смо на примјену анекса, који је кључни елемент. Да би се споразум имплементирао, сада се мора одредити редосљед наредних корака, као и рокова и ко шта треба да уради - навео је Лајчак.

Он је рекао и да је циљ његове посљедње посјете Приштини и Београду био да чује мишљења обје стране о анексу и да ће на основу тога што је чуо, до састанка предсједника Србије Александра Вучића и премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија у Охриду бити припремљена "нова консолидована верзија анекса на бази оригиналног текста".

- То би требало да буде база наших дискусија у Охриду и ако успијемо да постигнемо споразум о овом анексу, онда је посао обављен - рекао је Лајчак.