latinica  ћирилица
16/03/2023 |  09:39 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Калабухов: БиХ треба сама да рјешава унутрашње проблеме (ВИДЕО)

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изразио је наду да ће се у будућности БиХ ослонити на своје снаге и сама рјешавати унутрашње проблеме у духу дијалога и толеранције, истичући да Русија нуди равноправан дијалог уз поштовање свачијих интереса.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

- Свака држава се мора ослонити на своје снаге и рјешавати проблеме у духу дијалога и толеранције, јачати свој суверенитет и дјеловати не због неких инструкција и услова, него у сагласности са својим националним интересима. Поента је да национални интерес није бетониран и сваки дан треба сагледати развој ситуације јер нешто што је било прије 15-20 година данас више није тако - рекао је Калабухов је у интервјуу Срни.

Он је истакао да Руска Федерација не намеће своја мишљења и нуди равноправан дијалог уз поштовање интереса свих укључених у разговоре.

- Спремни смо уложити напоре у креирање таквог система безбједности и економске сарадње без икаквих политичких ограничења на добробит свих. Сви су заинтересовани јер се свијет љуља, узимајући у обзир и природне катаклизме, те безбједносне изазове због чега се мора окренути од радикализма и концентрисати на све оно што води просперитету - рекао је руски амбасадор.

Калабухов је подсјетио да је Русија још чланица Савјета за спровођење мира у БиХ, истичући да Запад не може искључити Руску Федерацију из овог тијела јер за то не постоје процедуре.

- Познат је наш став у вези са данашњим такозваним високим представником и нисмо у ситуацији да учествујемо на састанцима ПИК-а, поготово што наши партнери мисле да су нас искључили из овог састава. Друга ствар, врло је интересантно да све више људи у БиХ, па чак у Њемачкој и Европи, све више схвата да овај господин /Кристијан Шмит/ није на правом мјесту, па чак и они који мисле да ће ОХР бити на њиховој страни се сада буне против тих одлука - рекао је Калабухов.

Он је навео да му се чини да људи све више људи дијеле мишљење Русије о нелегитимности високог представника, с обзиром на то да није прошао процедуру у Савјету безбједности УН.

- Али, чини ми се да се сраме да признају јер је то став Русије и Кине. Наш став је принципијелан, праведан и истинит - рекао је Калабухов.

Руски амбасадор у БиХ је подсјетио да је прије неколико година било планова за затварање ОХР-а, напомињући да је концепт "пет плус два" да се то учини конципиран тако да према фактолошким условима који су у њима наведени постоји констатација "позитивна ситуација у БиХ".

- Свима је јасно да никад у оваквом окружењу међународна заједница неће моћи да констатује позитивно стање у БиХ, узимајући у обзир да међународна заједница ради на тај начин да не дође до таквог позитивног стања и гура идеје по којима нема сагласности у БиХ - рекао је Калабухов.

Он је нагласио да због тога све више људи на Западу признаје да ће заправо затварање ОХР бити политичка одлука када они буду спремни да то учине на исти начин као што је и политичка одлука била давање БиХ кандидатског статуса за чланство у ЕУ.

- Не бих рекао да специјална војна операција у Украјини и све што се дешава отежавају мој рад у БиХ. Једино што бих могао рећи је да је постало јасније и видљивије ко су отворени непријатељи, а ко наши савезници. Избистрио се наш дијалог и комуникација - рекао је Калабухов.

Кад је ријеч о односима БиХ и Русије, амбасадор Калабухов је истакао да је трговинска комуникација успорила због инфраструктурних потешкоћа.

- Што се тиче санкција, увијек смо говорили да то нису санкције него да је ријеч о једностраним рестрикацијама јер само Савјет безбједности УН може уводити санкције. Као одговор на санкције указао бих на неколико ствари - Банка Силиконске долине, Рисрч банк, јер се чини да ће услиједити неки догађаји који ће довести до финансијске катастрофе у самој Америци - сматра Калабухов.

Он је додао да велики рачуни за електирчну енергију управо ударају на оне који су увели те рестрикције, подсјећајући на недавно објављен снимак на интернету са празним супермаркетом у Лондону, док је продавница у неком руском селу потпуно снабдјевена.

- Предсједник Владимир Путин је рекао да се управо у овом тренутку у Русији јача суверенитет, прије свега, економски јер наши привредници попуњавају празнине које су остале на тржишту повлачењем страних компанија - рекао је руски амбасадор.

РУСИЈА НУДИ СЛИКУ ИСТИНЕ, А НЕ "МАЛИГНИ УТИЦАЈ"

Калабухов се осврнуо и на фразу "малигни руски утицај", истичући да Русија не може да шири било какав малигни утицај.

- Русија може да понуди слику истине, духовности и праведности и то је уствари један од разлога због чега западни свијет користи све своје снаге да уништи овај позитивни утицај. Ми нудимо алтернативу у политици, култури и ослањамо се на међународно право, а не некаква измишљена правила, због тога је с једне стране смијешно, а са друге посебна, рекао бих, диверзија - рекао је руски амбасадор.

Калабухов је истакао да се рат који је наметнут Русији не води само оружјем него и на психолошком плану.

- То је рат дезинформацијама, а тактике су кориштене још у вријеме Совјетског савеза када је Запад ширио дезинформације путем својих радио станица. Што се тиче нашег одговора, Лав Толстој има концепт "Не одговарајмо снагом на зло". Понекад се догађа да морамо одговорити, и то чинимо хумано и истином - додао је Калабухов.

Он је подсјетио да је прије неколико дана у Москви одржан састанак русофила из већег дијела свијета, што представља одговор Русије на постојећу кампању русофобије.

Калабухов је изразио захвалност свима који разумију улогу Русије, истичући да ће због тога његова земља снажно појачати позитивни утицај у цијелом свијету.

ПОШТОВАТИ ОДЛУКУ СРПСКЕ О ВОЈНОЈ НЕУТРАЛНОСТИ

Када је ријеч о НАТО интеграцијама, Калабухов је истакао да о тој теми жели да говори као искрени пријатељ БиХ.

- Због тога сматрам да се мора отворено рећи шта се мисли. Наравно респектујем све што кажу представници политичких кругова у БиХ, али имам и ја право да кажем шта ми мислимо о НАТО, посебно данас када је ова алијанса непријатељ Руске Федерације - рекао је Калабухов, подсјећајући да се сви спољнополитички приоритети у БиХ доносе у складу са Уставом.

Кад је ријеч о позивању присталица НАТО пута БиХ на докуменате из 2009. године, Калабухов је оцијенио да то није био документ који се односи на придруживање БиХ НАТО, него у програм Партнерство за мир.

- Предсједништво БиХ је орган по Уставу који одређује спољнополитичке приоритете, што укључује и НАТО пут земље. Много сам разговарао са политичарима и обичним људима у овој земљи и с обзиром на ситуацију која у БиХ постоји сматрам да НАТО није инструмент који може утицати на рјешавање унутрашњополитичких питања у овој земљи. Морају се поштовати и одлуке Народне скупштине Републике Српске - нагласио је Калабухов.

Појашњавајући своју недавну изјаву да је пут БиХ у НАТО противуставан, Калабухов је навео да је само логички имао у виду да је Стратегија спољне политике БиХ из 2013. године истекла ове године, те да је потребно донијети нову.

- У том документу нигдје не пише о чланству БиХ у НАТО. Због тога сам и рекао да, према логичном схватању тог документа, та врста приче о чланству дјелује против ове стратегије и закона БиХ. Наравно они који заговарају НАТО пут ће рећи да имају законска одреднице, али још једном бих поновио да је то унутрашње питање БиХ и нашег одговора о томе - рекао је руски амбасадор.

Калабухов је поновио да Русија БиХ сматра пријатељском земљом, те да због тога са пажњом прати ситуацију када представници Запада "гурају политику" као да за себе остављају Балкан.

- Све своје саговорнике у БиХ позивам да искористе прилику јер Руска Федерација има велики потенцијал у индустрији и пољопривреди. Онемогућава се рад и успостављање веза иако је познато да имамо већ дубоко укоријењене везе и трговачке односе у БиХ, посебно са српским народом. Сматрамо да постоји велики потенцијал да се односи даље јачају - рекао је Калабухов.

СРПСКО-РУСКИ ФОРУМ У ПРИПРЕМИ

Говорећи о одржавању српско-руског форума у Бањалуци, Калабухов је рекао да је Амбасада Русије у БиХ у сталном контакту са руководством Инвестиционо-развојне банке Републике Српске која је покренула иницијативу за одржавање овог скупа.

- У припреми је разрада концепта овог догађаја и моделитета учешћа представника Руске Федерације на овом форуму. Ми подржавамо овакве инцијативе које имају за циљ интензивирање сарадње са привредницима у Републици Српској - рекао је Калабухов напомињући да се морају имати на уму све специфичности које данас постоје.

Он је изразио наду да ће у догледно вријеме јавност бити обавијештена о свим организационим детаљима и ко ће на том форуму учествовати у име Руске Федерације.

- То се ближи и надам се да ћемо бити у могућности да реализујемо овај значајан догађај - додао је Калабухов.

Калабухов се осврнуо и на недавну размјену агрумента са бошњачким чланом Предсједништва БиХ Денисом Бећировићем, истичући да је као дипломата увијек спреман на разговор, комуникацију и размјену мишљења по свим питањима.

- Политичари морају разговарати и надам се да ће људи који мисле да мене подвргавају санкцијама схватити да компликују и да је то одсуство жеље за комуникацијом. У дипломатији постоји принцип реципроцитета - навео је Калабухов.

Он је додао да је у конкретном случају за отворен и пријатељски разговор са свима које поштују Руску Федерацију и разумију циљеве ове земље, док ће, како је рекао, са свим демагозима и манипулаторима водити дипломатију засновну на правилима које ће одредити.