latinica  ћирилица
16/03/2023 |  10:30 ⇒ 11:27 | Аутор: Агенције

Ховенијер: По европском приједлогу Србија није дужна да уклони КиМ из Устава

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер саопштио је да европски приједлог о нормализацији ни у једној од 11 тачака не говори о томе да је Србија дужна да уклони Косово и Метохију из свог Устава.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

- Нисам уочио да се ово питање покреће кроз 11 тачака европског предлога, тако да не вјерујем да је оно специфичан елемент тренутних разговора - рекао је Ховенијер, преноси АТВ.

Он је истакао да су дугорочна америчка и европска визија да се такозвано Косово интегрише у европске и евроатлантске структуре, као и Србија. По његовом мишљењу, признање такозваног Косова може бити услов Србији за чланство у Европској унији.

- Колико ја разумијем, Србија има велики интерес да уђе у Европску унију, бар је то декларисана тежња. Нисам европски дипломата, али колико сам схватио из критеријума за чланство у Европској унији, мислим да би се у поглављу 35 од Србије тражило да призна Косово као независну државу као услов за улазак у ЕУ - нагласио је Ховенијер.

Рекао је да у потпуности вјерује у ЕУ, али да се још не зна процес и механизам кроз који ће, како је навео, Србија признати такозвано Косово.

Амерички амбасадор у Приштини изјавио је и да се о споразуму за Заједницу српских општина, који је потписан у Бриселу, не преговара, као и да се о најновијим тачкама француско-немачког предлога, који је сада назван "европски", више не може преговарати и да је то званичан и потврђен став САД.

- Наш став је да је то постојећа обавеза, али и да би било добро за Косово. Одржао сам састанак са свим заинтересованим странама 31. јануара и чуо сам много различитих актера, али није било ниједног српског представника на том састанку који није изразио жељу да на овај или онај начин види оснивање Заједнице - рекао је Ховенијер.

Он је додао да постоји много опција како би ЗСО могла да изгледа.

Нагласио је и да су САД јасне и да не вјерују да је примерено да такозвано Косово пристане на било шта што би било у супротности са уставом.

Он је рекао да су фокус и очекивања САД да се постигне договор у Охриду, након кога би све партије учествовале на априлским изборима на сјеверу Косова и Метохије, укључујући и српске, али да избори морају бити демократски и безбиједни за све учеснике.