latinica  ћирилица
16/03/2023 |  10:32 ⇒ 10:32 | Аутор: СРНА

Шпирић: Треба задржати одговоран приступ и усвојити буџет до краја мјесеца

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић оцијенио је да је Савјет министара учинио значајан корак када је усвојио Нацрт буџета институција и међународних обавеза БиХ за ову годину и очекује да ће овај документ врло брзо бити упућен у парламентарну процедуру.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

- Ако желимо покренути пут европских интеграција, капитална улагања, побољшан економски амбијент и унапређење рада институција, онда нам је буџет потребан у што краћем року. Зато очекујем да наставимо одговоран приступ и да до краја мјесеца Парламентарна скупштина БиХ усвоји овај документ - рекао је Шпирић Срни.

Он је истакао да је буџет документ који увијек изазива политичке полемике и то је нормалан процес, али наглашава да је буџет на нивоу БиХ специфичан и разликује се од ентитетских и кантоналних који имају социјалну компоненту и директан утицај на грађане.

- Нови сазив Савјета министара на неки начин откочио је процесе након што је усвојен глобални фискални оквир јер је Министарство финансија и трезора врло брзо завршило нацрт буџета. Уколико Предсједништво БиХ достави буџет по хитној процедури у Парламентарну скупштину извјесно је да би буџет могли имати до краја мјесеца, што је врло важно за спровођење реформи које су неопходне - рекао је Шпирић.

Савјет министара јуче је утврдио Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2023. годину, који ће Министарство финансија и трезора упутити Предсједништву БиХ, као овлаштеном предлагачу према Парламентарној скупштини БиХ, која усваја овај закон.