latinica  ћирилица
16/03/2023 |  11:42 ⇒ 11:42 | Аутор: СРНА

Епископ Иринеј: Очување Космета обавеза и императив и за Цркву и за државу

За Српску православну цркву Косово и Метохија саставни је и неотуђиви дио Србије, а очување Космета у њеним границама је уставна обавеза и императив, како за Цркву, тако и за државу, поручио је Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј.
Владика бачки Иринеј (Фото: СПЦ) -
Владика бачки Иринеј (Фото: СПЦ)

Епископ Иринеј је у ауторском тексту за Политику нагласио да руководство Србије и предсједник Александар Вучић неће и не могу пристати ни на каква условљавања чији је циљ успостављање независности Косова и Метохије, истичући да је СПЦ за суживот у миру и међусобном разумијевању, у складу са међународним правом свих грађана који живе на Космету.

Епископ Иринеј је подсјетио да је још 20. јануара објављено саопштење у којем су Његова светост патријарх српски Порфирије и присутни архијереји још једном поновили недвосмислен став Српске цркве о Косову и Метохији и да ће СПЦ увијек подржавати државно руководство у настојањима за очување Косова и Метохије као неотуђивог дијела Србије.

- Црква се, поновићемо, експлицитно одредила и објавила свој став, али нема глувљег од оног који неће да чује и слијепљег од оног који неће да види - напоменуо је епископ Иринеј.

Његово преосвештенство је нагласио да Црква, будући да њено постојање и мисија нису везани за било какав политички, па ни државни оквир, остаје заувијек уз народ, јер је њен хоризонт везан за спасење људског рода у Христу Исусу.

- Има ли бољег примјера за то од вјековног мјеста Цркве у животу српског народа на Косову и Метохији? При одлучивању, Црква се држи духовног оријентира и гледа какве све околности могу бити у будућим временима, узимајући у обзир све опције - истакао је епископ Иринеј.

Његово преосвештенство је поручио да, напосљетку, Црква све процесе мора да посматра у категоријама вјечности, у категоријама историје спасења рода људског, а не само у категоријама међународне политике, геостратешких интереса, никако не у категоријама ко зна гдје писаних агенди које лако могу да окрену Србе против Срба.

- То што политичари понекад не препознају мјесто цркве у животу народа и не чуди и не треба сувише прекорно гледати на то. Запањујуће је пак, када поједини свештеници, различитог ранга, или чина, јавно и горљиво заступају став да Црква треба да се експонира тако да буде залог или капара за ризичне, нереалне и неоствариве политичке пројекте - напоменуо је епископ Иринеј.

Ауторски текст епископ бачки Иринеј је завршио цитирајући изјаву патријарха Порфирија на акатисту Богородици за Косово и Метохију у Храму Светог Саве 3. марта када је поручио да СПЦ никада не може и неће одустати од онога у шта су вјеровали и шта су бранили свети преци.