latinica  ћирилица
16/03/2023 |  12:03 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

У Сокоцу и Палама обиљежено 27 година од егзодуса Срба из Сарајева (ФОТО/ВИДЕО)

У Сокоцу и Палама обиљежено је 27 година од егзодуса Срба из Сарајева.
Обиљежавање - Фото: РТРС
ОбиљежавањеФото: РТРС

На Војничком гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу, положени су вијенци и цвијеће погинулим борцима, а у манастиру Свети Георгије на Равној Романији служен је парастос.

У Културном центру Пале у одржана је духовна академија приказивањем документарног филма "Егзодус поново".

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да је веома важно његовати сјећање на егзодус сарајевских Срба, који као поносан народ нису хтјели да остану под туђинском влашћу и одлучили су да се иселе, носећи са собом своје мртве.

Егић је нагласио да су ти људи у ратном периоду одбранили своја огњишта, надљудским напорима, у више од 30 офанзива.

- Оно што су у рату одбранили, у миру су изгубили. Вољом свјетских сила, нажалост, општине које су бранили и одбранили припале су Федерацији БиХ. Срби као поносан народ нису хтјели да остану под туђинском влашћу, и одлучили су да се иселе, носећи са собом своје мртве - истакао је Егић.

Фото: РТРС

Изасланик српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је да једнинство Срба како би сачували Републику Српску потребно данас више него икад како се не би поновило оно што су преживјели прије 27 година током егзодуса када су били приморани да напусте своја огњишта у бројним сарајевским насељима.

Начелник Сокоца Милован Бјелица рекао је да грађани ове општине најбоље знају како је било током егзодуса сарајевских Срба прије 27 година, када су примали сународнике којим је неко за зеленим столом одузео право на даље живљење на вјековним просторима.

Припадници Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, током Одбрамбено-отаџбинског рата ,зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, око 1.000 сахрањено на Војничком гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу.

Егзодус Срба из Сарајева можда је и најпотреснији догађај у историји Републике Српске. Потезом моћника у Дејтону, у рату одбрањене територије дате су муслиманско хрватској федерацији. Од фебраура до краја марта 1996.године ријеке људи по цичи зими, камионима, запрежним колима, пјешице заувијек напуштају сарајевску котлину.

Срби остављају домове, све што су у животу стекли, са собом носе што историја до сада није забиљежила кости својих најмилијих.

Сахрањени су на Малом Зејтинлику гдје ће званичне делегације Владе Републике Српске, града и општина И.Сарајева, борачких и других организација положити вијенце, парастос српским витезовима биће служен у манастиру Свети Георгије на Равној Романији. А нешто касније како сте рекли у Палама биће уприличена Духовна академија.

Када је федерална полиција преузимала српске квартове Алија Изетбеговић је поручио да ће сваки Србин који је носио пушку бити изведен пред Суд и то је можда најбољи одговор да ли су Срби морали напустити Сарајево у библијском егзодусу.