latinica  ћирилица
16/03/2023 |  12:21 ⇒ 14:03 | Аутор: РТРС

Отворено писмо Додику, Вишковићу и Станивуковићу због ЛГБТ активности у Бањалуци - тражи се забрана

Након најаве "Бх. поворка поноса" да ће 18. марта у Бањалуци бити приказан филм "Pride" уз пропратни програм, музику и разговор, реаговала је организација Србско Сабрање Баштионик.
Србско сабрање, Баштионик -
Србско сабрање, Баштионик

Они су у отвореном писму затражили од градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића и предсједника Републике Српске Милорада Додика да у оквиру својих влашћења не дозволе никакво окупљање.

Писмо упућено Додику, Вишковићу и Станивуковићу преносимо у цијелости.

- Обраћавамо Вам се поводом агресивне, провокативне и увредљиве најаве доласка тзв. "Поворке поноса" у Бањалуку 18.03. ове године. Ове најаве долазе од организација са сједиштем у Сарајеву, као и организација из Бањалуке, финансираних из буџета страних агентура тј. владиних и невладиних организација.

Под маском борбе за људска права и демократију ове организације се залажу за деградирање традиционалних, хришћанских, истинских људских и цивилизацијских вриједности, моралних норми и здравих темеља на којима почива свако друштво.

Знајући за погубну идеологију и праксу ових покрета, посебно промовисање оваквог животног стила међу малољетницима, сматрамо да овакве активности у нашем граду и Републици Српској треба предухитрити – спријечити на вријеме, како бисмо избјегли нежељене посљедице по све нас.

Ми, доле потписане организације, уважавамо приватност и слободу избора ( 1. Кор 6,12. "Све ми је дозвољено, али ми није све на корист"), али смо противни јавном промовисању оваквих идеја ЛГБТ и других организација у јавном простору, гдје без икаквог надзора и усмјеравања томе могу бити изложени они нама и сваком друштву најбитнији – наша дјеца.

Стога, захтијевамо:

1. Од Града Бањалука – забрану коришћења јавних простора и објеката под градском надлежношћу за овакве скупове и активности.

2. Од Владе Републике Српске – спречавање окупљања, истицања и промовисања симбола који вријеђају вјерска, морална и идентитетска осјећања и слободу становника Бањалуке и Републике Српске.

3. Од предсједника Републике Српске – изналажење дугорочног рјешења заштите породичних, духовних и традиционалних вриједности кроз законску регулативу.

Сматрајући да дијелимо заједничке ставове, очекујемо од Вас разумијевање, подршку и прихватање наших захтјева.