latinica  ћирилица
16/03/2023 |  12:26 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Тадићева кажњена смањењем плате

Првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета БиХ прогласила је одговорном тужиоца Тужилаштва БиХ Гордану Тадић за објављивање неистинитог садржаја на профилу на друштвеној мрежи Фејсбук и изрекла јој дисциплинску мјеру смањења плате за 30 одсто на период од 12 мјесеци, саопштено је данас из ВСТС-а.
Гордана Тадић - Фото: Screenshot/YouTube
Гордана ТадићФото: Screenshot/YouTube

У саопштењу је наведено да је тужена јавном објавом на Фејсбуку, користећи језик непримјерен функцији коју обавља, изнијела, између осталих, неистините наводе о садржају разговора и поводу одржавања састанка између чланова Савјета, тужене и предсједника Суда БиХ.

У саопштењу је наведено да су неистинити наводи да је на том састанку вршен притисак чланова Савјета да тужена, тада главни тужилац, уступи одређене предмете Тужилаштва БиХ другом тужилаштву, након чега не би био покренут дисциплински поступак против тужене.

- Ту објаву тужене, медији су пренијели у јавном медијском простору побуђујући интерес и коментаре јавности, на који начин је довела у питање ауторитет и непристрасност ВСТС-а и правосуђа у цјелини, те нарушила дигнитет правосудне функције - истиче се у саопштењу.

Из ВСТС су навели да је тужена овим починила дисциплински прекршај из Закона о ВСТ-у "понашање у суду или тужилаштву и изван суда и тужилаштва које штети угледу тужилачке функције", због чега јој је изречена дисциплинска мјера смањење плате за 30 одсто на период од 12 мјесеци.

На ову одлуку Првостепене дисциплинске комисије постоји могућност жалбе Другостепеној дисциплинског комисији ВСТС БиХ.