latinica  ћирилица
16/03/2023 |  13:01 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

"Вријеме да се поправе односи Србије и Хрватске"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је на конференцији "Билетерални односи Србије и Хрватске - ка новој динамици" путем видео-линка поручио да Србија жели најбоље односе са својим сусједима.
Конференција о односима Србије и Хрватске (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Конференција о односима Србије и Хрватске (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Он је нагласио да Србија и Хрватска не могу ријешити сва отворена питања из прошлости уколико не почну да граде добре односе у будућности.

- Не дијелимо исто мишљење о бројним питањима, али морамо да разговарамо са уважавањем како би покушали да се међусобно боље разумијемо. Потребна нам је промјена перспектива, а пресудну улогу ће да има политичка воља која ће, надам се, показати да не постоје границе нашег дјеловања све док је засновано на заједништву - поручио је Дачић, преноси РТС.

Министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман је навео да су двије земље сусједи, а да су односи два сусједа показатељ квалитета и стабилности.

- Начин на који ће се развијати наши односи важан је за двије државе, али и за хрватске и српске грађане, али и у свјетлу односа на подручју западног Балкана, југоисточне Европе и европског пута Србије - рекао је Радман.

Он је указао да су од нормализације односа двије земље 1996. године односи пролазили кроз различите фазе, у неким областима су се развијали добро, али је остало још питања која морају бити ријешена.

- Комплексност наших односа је велики изазов, али није препрека не покушати их поправити, унаприједити, али прије свега разумјети - закључио је Радман.