latinica  ћирилица
16/03/2023 |  14:19 | Аутор: СРНА

Кошарац: Сарајевска голгота остаће у трајном сјећању српског народа

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара и члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да је егзодус Срба из Сарајева једна од најтрагичнијих и најпотреснијих прича о страдању, жртви и етничком чишћењу српског народа у његовој новијој историји.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Сарајевска голгота остаће у трајном сјећању српског народа. Ни данас, 27 година касније, не блиједе слике тужне колоне људи, који са собом носе кофере и сандуке са посмртним остацима својих најмилијих. То су слике које свима нама и будућим генерацијама служе као опомена да памтимо и да никада не заборавимо жртву српског народа - поручио је Кошарац у изјави за Срну.

Током егзодуса, који је почео у децембру 1995. године, а завршен у марту 1996. године, истакао је Кошарац, Срби су били суочени за тешком, али, показало се, једином исправном одлуком да напусте своја огњишта која су одбранили у рату.

- Историјско искуство показало нам је да српски народ увијек страда без своје државе. Поучени таквим искуством, Срби су одлучили да спасу своје породице од погрома који их је неминовно чекао у Сарајеву након потписивања Дејтона. Да је то била тешка, али једина исправна одлука, најбоље свједочи данашњи положај малобројних Срба у Сарајеву и Федерацији БиХ генерално - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, егзодус Срба из Сарајева огромна је жртва узидана у темеље Републике Српске.

- Хришћани кажу да без голготе нема васкрсења. Ми који смо прошли сарајевску голготу уточиште смо нашли у Републици Српској. Саградили смо домове у Источном Сарајеву, Братунцу, Зворнику, Бијељини, Вишеграду и широм Републике Српске, свјесни да без ње нема опстанка и слободе нашег народа - поручио је Кошарац.

Он је додао да је, 27 година након потресног егзодуса, Република Српска остала синоним слободе, те мјесто безбједног живота за српски народ и остале грађане.

- Опстали смо и остали захваљујући вјери у нашу отаџбину Републику Српску. Ни тада, као ни данас нисмо напуштали идеју о Републици Српској, њеном очувању и заштити интереса српског народа. Политика Републике Српске је мир и бољи живот за сваког човјека. Поносни смо на њене институције, чуваре нашег националног идентитета, као и на опредјељење да гајимо културу сјећања, као опомену и наук за будуће генерације - закључио је Кошарац.