latinica  ћирилица
16/03/2023 |  14:56 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Путем енергетског пакета подршке 70 милиона евра из ЕУ

Савјет министара утврдио је данас у Сарајеву Приједлог споразума о финансирању Годишњег акционог плана у прилог Пакету за енергетску подршку за западни Балкан у корист БиХ за 2023. годину вриједан 70 милиона евра, који у цијелости финансира ЕУ.
Сједница Савјета министара - Фото: Уступљена фотографија
Сједница Савјета министараФото: Уступљена фотографија

- Путем овог пакета се желе ублажити социоекономске посљедице енергетске кризе која је изазвала раст цијена енергије, те подстаћи одрживу привреду на начелу ниских емисија угљеника и отпорности на климатске промјене - саопштено је из Савјета министара.

ЕУ ће у овом споразуму представљати Европска комисија, а БиХ - Дирекција за европске интеграције.

- На тај се начин жели помоћи најугроженијим домаћинствима у БиХ у суочавању с растућим цијенама енергената, обезбиједити финансијску подршку енергетској транзицији, те помоћи микро, малим и средњим предузећима која се суочавају с изазовима усљед енергетске кризе - наведено је у саопштењу.

Период извршења овог споразума о финансирању је осам година, док је период оперативног извршења двије године од његовог ступања на снагу.

Савјет министара усвојио је Информацију о приједлогу за покретање процедуре приступања БиХ програму ЕУ "Правосуђе 2021-2027. године" и задужио Министарство правде да упути писмо интереса надлежној општој управи Европске комисије ради приступања овом програму.

Приступање БиХ овом програму омогућило би унапређење и убрзање провођења кључних реформи у сектору правде у БиХ, што би створило услове за убрзање процеса европских интеграција. Истовремено, отворила би се и могућност унапређења правосудне сарадње надлежних институција БиХ и земаља чланица ЕУ.

На данашњој сједници, на приједлог Дирекције за европске интеграције, донесена је Одлука о измјенама и допуни одлуке о поступку усклађивања законодавства БиХ с правном стечевином ЕУ.

Циљ ове одлуке је унапређивање процеса усклађивања законодавства и његово прилагођавање степену приступања ЕУ, након што је БиХ добила статус кандидата.

Савјет министара разматраће накнадно приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, о склапању и извршавању међународних уговора, те о спољним пословима БиХ.

У међувремену ће бити обављене политичке консултације како би се на сједници Савјета министара БиХ једногласно утврдили ови приједлози закона и на тај начин омогућило њихово усвајање у Парламентарној скупштини БиХ. /крај/об/сђп/фото