latinica  ћирилица
16/03/2023 |  15:00 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Додик: Остајемо при Нацрту измјена Кривичног закона; Предложићемо закон о непрофитним организацијама (ВИДЕО)

Владајућа коалиција у Републици Српској остаје при Нацрту измјена и допуна Кривичног закона, а предложићемо и закон о непрофитним организацијама, рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик, на конференцији за новинаре.
Прес владајуће коалиције - Фото: РТРС
Прес владајуће коалицијеФото: РТРС

- Нећемо бити ригорозни као Американци, нећемо увести законску казну. Вјерујемо да ће нацрт бити усвојен сљедеће седмице, а ми ћемо обезбиједити да највиши сарадници коалиције разговарају са свим представницима непрофитних организација. И овом закону водиће се јавна расправа - рекао је Додик, након састанка владајуће коалиције.

Додао је да се сваке седмице одржавају састанци владајуће коалиције.

-  Разговарамо о важним питањима у Српској. Данас је то било о финансијском стању у Републици, које је добро. Подаци о извозу и увозу су добри. Просјечне плате ће бити повећане, ка томе тежимо. Пензије су повећане за 14 одсто, плате 5 одсто, то је нешто због чега смо задовољни - додао је Додик.

Додик каже да ће Српска дефинисати одговор на понашање САД које санкицонишу људе из Републике Српске што је недопустиво.

Додик је изјавио је  да је Српска за Америку ловиште и да ће бити дефинисан одговор на такво понашање.

Додик је нагласио да ће владајућа коалиција преиспитати однос према САД за коју је рекао да је безочна и безобразна земља, наводећи да су ОХР и САД нанијели много штете Републици Српској.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Додик је истакао да је неприхватљиво да се једна земља, колико год да је моћна, тако понаша према нашим људима, подсјетивши на уведене санцкије министру Алену Шеранићу, за кога је рекао да је привржен процедурама владавине права или директору РУГИП-а Драгану Станковићу.

Додик је коментарисао и питање Трговске горе.

Истакао је да ће питање одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори бити проблематизовано путем међународних институција.

Додик је напоменуо да је су органи БиХ, Републике Српске и општине Нови Град предузели све неопходне мјере, како би се то питање наметнуло да буде разматрано.

- Хрватска не уважава у цијелости примједбе које долазе из БиХ, али ћемо ми наставити, као што је одлучено на нивоу БиХ, консензусом свих, да се путем међународних институција то питање проблематизује - рекао је Додик.

Додик је поручио да Република Српска није за било какав конфликт нити оружје, али да њени политички представници нису ни глупи да не виде шта се дешава у БиХ.

Додик је истакао да лидер СДА Бакир Изетбеговић подржава изјаву поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића да се институције на нивоу БиХ ако буде потребно морају бранити оружјем, али да Република Српска неће "узети оружје".

- Веома је моћно то што је Кавазовић рекао и то га извлачи из позиције вјерског вође у милитантну личност. Чим позива на оружје, он је милитантан, а знамо шта значи код муслимана милитантност. Спој ислама и оружја смо гледали у Сирији. Он то заступа, ја не - рекао је Додик.

Он је навео да је Дејтонским споразумом о војним питањима речено да је забрањен улазак оружаних формација једног ентитета у други ако нема дозволе ентитета у који се долази.