latinica  ћирилица
16/03/2023 |  15:26 ⇒ 17/03/2023 | 14:39 | Аутор: РТРС

Цвијановић са Пленковићем: Развијати добросусједске односе; Забринутост због Трговске горе (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић састала се у Загребу са премијером Владе Хрватске Андрејом Пленковићем.
Пленковић и Цвијановић - Фото: РТРС
Пленковић и ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева се приликом посјете Пленковићу уписала у "Златну књигу".

Током посјете Цвијановићева је и изразила забринутост због најаве да би на Трговској гори могао бити одлаган радиоактивни отпад, те истакла да би и ово, као и друга отворена питања између Хрватске и БиХ, требало рјешавати у духу добросусједских односа, узимајући у обзир обострани интерес, са посебним акцентом на заштиту животне средине и здравља становништва са обје стране границе.

На састанку је било ријечи и о реализацији важних инфраструктурних пројеката, попут приступног пута од новог моста на Сави код Градишке до Окучана, којим ће саобраћајна комуникација према Хрватској и ЕУ бити значајно унапријеђена.

- Надам се да ће и ова посјета бити у функцији развоја добросусједских односа, какви увијек треба да буду између БиХ и Хрватске - истакла је Цвијановић.

Пленковић и Цвијановић

Овом приликом, Цвијановић је упознала саговорника о актуелним политичким приликама у БиХ, те посебно нагласила важност дијалога са циљем стабилизације политичке ситуације у БиХ, као и досљедног поштовања Дејтонског споразума и уставне позиције свих конститутивних народа.

 

Хрватски премијер Андреј Пленковић пренио је данас српском члану и предсједавајућој Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић подршку Хрватске европском путу БиХ, саопштено је из Владе Хрватске.

Пленковић је изразио задовољство јачањем сарадње и интензивирањем контаката на високом ниову.

 

Прије Пленковића, Цвијановић се састала са предсједником Хрвтаске Зораном Милановићем.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Цвијановић је посјетила и Српску православну општу гимназију "Кантакузина Катарина Бранковић".

Цвијановић у Загребу