latinica  ћирилица
16/03/2023 |  18:23 ⇒ 17/03/2023 | 14:39 | Аутор: РТРС

Вучић: Нисмо још добили нацрт онога што жели ЕУ, папир и даље не постоји (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас, у обраћању грађанима, да Србија још није добила нацрт онога што жели ЕУ о питању Комета, као и да је српски страна доставила свој приједлог, а албанска свој.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ)

- Радио сам са њима три дана по том питању, ми смо доставили свој приједлог, а Албанци свој приједлог. Ништа још нисмо добили из Брисела и тај папир и даље, до данас до 18 сати не постоји - рекао је Вучић након састанака претходних дана са Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром.

Истакао је да не постоји тај папир и да чим буде постојао да ће да обавијести јавност и указати шта је лоше или добро, ако тог доброг буде било у нечему, што је за Србију свакако тешко.

- Ћутао сам данима о КиМ. Нисам излазио у јавност ни са изјавама, ни са анализама, желећи све да прикупимо. Ми смо претходних дана разговарали о томе шта је потребно да би се стигло до нормализације односа са Приштином. Нормализација за мене није еуфемизам за признање Косова де факто или де јуре. Нормализација коју сматрам потребном је да имамо боље односе са Албанцима него што их имамо данас и да покушамо да живимо колико је могуће заједно и колико једни поред других - изјавио је Вучић.

"Сутра се навршава 19 година од погрома српског становништва на КиМ"

Вучић је рекао да се сутра навршава 19 година од погрома српског становништва на КиМ.

- Албанци су искористили страдање дечака у селу Чабра и за то без икаквих доказа оптужили Србе из села Зубче код Зубиног Потока и у јеку организовања митинга припадника тзв. ОВК, а ћутања српских званичника, протјерали су више од 4.000 Срба, осморо Срба убили, уништили 35 вјерских објеката, преко 40.000 предмета, икона и многих других важних, углавном сакралних религијских предмета су заувек изгубљени, нестали. Читава мјеста попут Белог Поља код Пећи и Свињара у Митровици готово у потпуности очишћени од српског живља - рекао је Вучић.

"У Охриду неће бити никакав судбоносни дан, даћемо све од себе да сачувамо мир"

Предсједник Србије је навео да у Охриду није и неће бити никакав судбоносни дан и да није никакав проблем у томе шта се потписује, него што се сви надају да ће он да потпише.

- Никога на политичкој и јавној медијској сцени није брига ништа око КиМ. Једино за чиме брину то је да имају прилику да изврше јавно стрељање на предсједника Србије. Они се сви надају, они који организују протест овдје сутра, и ови други, сви се надају да ћу да потпишем да би могли да траже моју главу на тацни, као да сам ја правио тај план, а не зато што би били уплашени или незадовољни или несрећни што би тај план био прихваћен. Напротив, биће несрећни ако тај план буде прихваћен - истакао је Вучић.

Поручио је да ће "у име пристојне, нормалне Србије" покушати да ураде оно што је за Србију најбоље.