latinica  ћирилица
16/03/2023 |  19:18 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Иницирана измјена закона - пољопривредници траже смањење стопе пореза на доходак (ВИДЕО)

Послије састанка пољопривредника Градишке и Српца са представницима Министарства пољопривреде и Пореске управе мање је нејасноћа око обавезе плаћања пореза на доходак. Најављена је и измјена закона којима би се умањила стопа овог пореза за пољопривредна газдинства.
Обрађивање њиве (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET/илустрација) -
Обрађивање њиве (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET/илустрација)

Састанку су присуствовале и књиговође који су одговорни за приказане приходе и расходе пољопривредника. Кажу да је на основу важећег закона немогуће приказати већину расхода.

Књиговођа из Српца, Јован Јовић истиче да је мноштво тога тешко доказати.

Пољопривредници кажу да су спремни платити порез за 2021. годину, али по знатно нижој стопи.

- Пољопривредници су вољни да се то на неки начин и уради и обрачуна али да буде знатно мања стопа пореза - наводи предсједник Удружења повртара Републике Српске Дарко Илић.

У Пореској управи не противе се смањењу пореске стопе са садашњих 10 одсто. Кажу да је за то потребна промјена закона. Док не дође до промјена пољопривредници треба да плате износ који је назначен у опоменама које су добили.

Драган Зорић, из Пореске управе Републике Српске, каже да је њихов циљ указати грађанима на њихове обавезе, али и на најједноставнији начин измиривања истих.

Да би се олакшало плаћање пореза ресорно министарство иницираће измјену постојећег Закона о дохотку.

- Разговараћемо о начину олакшања, да се са што мање трошкова измире обавезе и ријеше пореска дуговања - рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Бурсаћ.

Измјенама закона прецизираће се и обавеза измирења пореза на доходак као предуслова за остваривање права на подстицај из аграрног буџета.