latinica  ћирилица
16/03/2023 |  20:17 ⇒ 20:31 | Аутор: СРНА

Промовисана књига о ваздухопловству и ПВО у Одбрамбено-отаџбинском рату

У темеље Републике Српске животе су уградила 62 припадника ваздухопловства и противваздушне одбране Српске, углавном официра-пилота, изјавио је аутор књиге "Ваздухопловство и противвавздушна одбрана у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995" генерал-мајор Ђуро Бероња.
Промовисана књига о ваздухопловству и ПВО у Одбрамбено-отаџбинском рату - Фото: СРНА
Промовисана књига о ваздухопловству и ПВО у Одбрамбено-отаџбинском ратуФото: СРНА

Бероња је рекао да је међу 62 погинула припадника ваздухопловства и противвавздушне одбране Републике Српске било 16 пилота.

Он је истакао да је циљ публикације да од заборава буду сачувана дешавања у Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године, као и да се укаже на значај ваздухопловства у том периоду.

- Нажалост, ваздухопловства више нема, нема технике и материјалних средстава, а људство је у осипању јер нема шта да ради, бар што се тиче авијације - рекао је Бероња новинарима уочи промоције књиге у Културном центру Бански двор у Бањалуци.

Он је истакао да је књига првенствено посвећена погинулим припадницима ваздухопловства и противвавздушне одбране, као и преживјелима - да се не заборави.

Књига је једно од нових издања Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Вршилац дужности директора овог центра Виктор Нуждић изјавио је новинарима да је публикација наставак истраживања која проводи Центар и помоћи коју пружа ауторима који се баве писањима оваквих књига.

Он је додао да је Центар у протеклом периоду активно учествовао у публиковању, како властитих истраживања, тако и истраживања непосредних учесника Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Ово је изузетно значајно да би се његовала култура сјећања и да бисмо оставили траг о дешавањима у протеклом рату - рекао је Нуждић.

Он је додао да није први пут да се Центар бави темом ваздухопловства и противваздушне одбране, те подсјетио на истраживачки пројекат Центра који се односио на НАТО бомбардовање кроз публикацију "Намјерном силом на Републику Српску".

- Сматрамо да ће и ова публикација увелико допринијети расвјетљавању догађаја који се односе на ваздухопловство и протвиваздушну одбрану током Одбрамбено-отаџбинског рата - рекао је Нуждић.

Нуждић је рекао да је српски народ постао свјестан значаја културе памћења и најавио да ће Центар наставити са оваквим активностима.

Тираж књиге "Ваздухопловство и противвавздушна одбрана у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995" је 200 комада. /