latinica  ћирилица
16/03/2023 |  20:43 ⇒ 20:49 | Аутор: СРНА

У Београду промовисана књига "Геополитика и Срби" Срђана Перишића

У Руском дому у Београду вечерас је промовисана књига "Геополитика и Срби" геополитичара, професора Срђана Перишића, који је истакао да Срби морају да се окупљају око своје геополитичке идеје обједињавања свих српских земаља, те да буду у најчвршћим односима са Русијом, која је себе уградила у темеље српске државности.
Промоција књиге "Геополитика и Срби" Срђана Перишића - Фото: СРНА
Промоција књиге "Геополитика и Срби" Срђана ПеришићаФото: СРНА

Уочи промоције, којој је присуствовао и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, Перишић је рекао новинарима да је на сву срећу српска елита западно од Дрине деведесетих година 20. вијека створила Републику Српску, што улива наду да Срби могу данас да размишљају геополитички.

Он је указао да ова књига говори да, нажалост, Срби у 20. вијеку нису успјели да изграде своју геополитичку идеју коју су створили у 19. вијеку, када су се дигли на устанке и у Србији и у Херцеговини, Босни и Црној Гори.

Та геополитичка идеја обједињавања свих српских земаља, нажалост, срушена је, каже Перишић, у 20. вијеку дјеловањем не само спољног фактора и неких великих западних сила, него и због катастрофалних грешака српске политичке елите и српске интелигенције тог времена.

Перишић је навео да су се Срби, нажалост, одрекли своје геополитичке идеје, обједињавања Срба у једну српску државу и кренули у антигеополитичке пројекте стварања обје Југославије.

Он је истакао да је Русија практично једина држава, једина европска сила, која је стварала модерну српску државу и то Срби морају коначно да почну да говоре гласно и јасно, те додао да се то крило у 20. вијеку.

Перишић је навео да су и монархистичка Краљевина Југославија и титоистичка социјалистичка Југославија криле чињеницу да је Србима, осим тога што су се дизали на устанке и буне да створе државу која ће обједињавати све српске земље, у томе помагала и стварно чврсто увијек иза стајала Русија, која је тако себе уградила у темеље српске државности.

- То нам је наук за данашње дјеловање. Ми данас имамо Србе распарчане у више држава, али на сву срећу Срби западно од Дрине, у Републици Српској, а једно вријеме док је била и Српска Крајина, успјели су да створе државу потпуно на геополитичким основама - рекао је Перишић.

Он је истакао да је пут обједињавања свих српских земаља у једну државу тежак и не може се реализовати преко ноћи, те да Срби опет имају спољног фактора који их, с једне стране, онемогућава у томе, али, с друге стране, треба да препознају да Русија има исту улогу и данас као што је имала у 19. вијеку - да буде заштитница српског народа.

- Е, то је оно што српске елите треба да препознају да би изградиле своју практичну геополитику коју још, нажалост, нисмо изградили - рекао је Перишић.

Перишић је нагласио да цивилизацијски, културно, индентитетски Срби не припадају атлантској нацији, него су проистекли из византијског православног цивилизацијског круга, који данас представља Русија.

- Ми, Срби, Србија, Република Српска, Црна Гора, припадамо том кругу који данас носи Русија и свако одустајање од тога било би почетак неког новог страдања. У 20. вијеку смо одустали од наше геополитичке идеје, па тиме и од Русије. Е, то не смијемо више да дозволимо. Морамо да се окупљамо, а у тој спољној димензији да будемо у најчвршићим односима са Руском Федерацијом - истакао је Перишић.

Геополитичар Миломир Степић рекао је да је позиција Срба још од 1918. године лоша због погрешне одлуке, која је можда била и морање, да уђу у југословенску државу, послије чијег распада је она постала још гора, јер глобални геополитички токови нису ишли на руку Срба.

- Они се сада мијењају и за све треба вријеме, да се склопе коцкице, треба геополитички односи у свијету да се направе тако да нам се пружи шанса да ријешимо своје национално питање - истакао је Степић.

Али, додао је он, у том моменту Срби не треба да улазе у неку наднационалну организацију типа Југославије или другог, него морају обавезно, а то дугују својим прецима и потомцима, да направе националну државу.

Историчар Милош Ковић рекао је да је аутор књиге урадио нешто прилично важно за науку о политици, јер је у шири оквир геополитике уклопио геополитику Срба и питање геополитичког идентитета Срба.

- Ова књига утврђује шта је истински геополитички идентитет Срба, не само геополитички, него и национални, односно како политику српског народа ускладити са тим геополитичким идентитетом, а не са геополитичким интересима неког другог, односно великим силама - рекао је Ковић.

Он је истакао да ова књига на егзактан начин утврђује шта је геополитички идентитет Срба, који је, према мишљењу аутора Перишића, светосавски, а суштина идеје је да је светосавски и косовски завјет укоријењен, утемељен и заштићен великом источном православном цивилизацијом.

- Наравно, када Перишић пише о српском народу, он мисли на интегрално схватање српског народа, не само у Србији, него и у Републици Српској и Црној Гори и свуда гдје се налази. То је основна тема ове књиге. Он образлажући своје тезе иде дубоко и далеко у српску историју - рекао је Ковић.

На промоцији је о књизи говорио и уредник у издавачкој кући "Филип Вишњић" Драган Јовановић, а присуствовали су угледни историчари, аналитичари и научни радници из Србије и Српске.

Ова књига, која је посвећена геополитици као науци и пракси политичких елита, разоткрива однос Срба и геополитике и анализира стварање, успон и пад српске геополитичке идеје у 19. и 20. вијеку, као и дјеловања великих сила.