latinica  ћирилица
16/03/2023 |  21:33 ⇒ 17/03/2023 | 14:38 | Аутор: РТРС

Каран: Планирамо већ од ове године покренути средњу школу МУП-а (ВИДЕО)

Са сарадницима сам обишао свих 10 полицијских управа у Српској, и дошли смо до закључка да је стање безбједности стабилно, али увијек тежимо да оно буде још боље, рекао је Синиша Каран, министар унутрашњих послова Републике Српске, гостујући у нашој емисији Печат.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

- Обишао сам свих 10 полицијских Управа, од Мркоњић Града, Приједора, Градишке, Бањалуке, Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, Зворника, Фоче и Требиња. Сагледали смо све аспекте и то је вишеструко значајно из више разлога. Дјеловање МУП-а на терену у цијелој Републици Српској са аспекта да ли испуњавају своју основну надлажност, а то је да обезбиједе миран, стабилан живот наших грађана, да наши грађани спокојно живе на својој имовини у пуној слободи. Дошли смо до закључка да је стање безбједности стабилно, али да увијек може боље - нагласио је Каран.

Каран је истакао да је сагледао аспекте гдје се може направити корак напријед.

- Прије свега да владамо криминалитетом, да хватамо извршиоце и да их приводимо надлежним органима. Наравно, уз још већу безбједност у саобраћају. Анализирали смо и опремљеност наше полиције, од зграда, аутомобила, оружја, форензичких тимова на терену, обучености Жандармерије, криминалистичих одјељења. Имамо довољно простора за унапређење на свим тим пољима - истакао је Каран.

Нагласио је да ће се посебна пажња у будућности посветити попуњавању полицијских снага.

- Нама у овом тренутку недостаје 580 полицајаца, а још неколико стотина, готово хиљаду одлази у пензију, јер су стекли све услове за њу. У Бањалуци је велики недостатак полицијских снага. Имамо обуку кадета, али немамо довољну динамику и у квантитету и у квалитету. Планирамо већ од ове године покренути средњу школу МУП-а, како би дугорочно ријешили тај проблем - рекао је Каран за РТРС.

Каран је нагласио да је велики изазов бити добар полицајац, и да то није нити мало лака професија.

- Посљедњих 30 година имамо 30 полицијаца који су изгубили живот, преко 400 их је повријеђено и још на стотине напада на службена лица. Није лако бити полицајац, ти људи раде одговоран посао. И зато тежимо да наша полиција буде максимално професионална, јер само тако може извршити све задатке који се поставе пред њих на било којем пољу - истакао је Каран.

Велика борба води се и унутар самог МУП-а да се "прочисте" властити редови.

- Казнићемо сваког полицијаца који не буде радио по прописима, за њих неће бити мјеста у нашим структурама. Нама су најбоље мјерило наши грађани, јер колико они поштују полицију, тада најбоље знамо колико вриједимо - истакао је Каран.

И овог 4. априла, МУП Српске обиљежиће дан оснивања, а сада је то 31. рођендан.

- Не смијемо заборавити да је МУП Републике Српске једна од првих институција Републике Српске, и да је без обзира на све одолила свим изаозовима - нагласио је Каран.