latinica  ћирилица
17/03/2023 |  07:16 ⇒ 07:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан и Ердоган разговарали у Анкари: Улазак у рат није опција

Разговори између премијера Мађарске Виктора Орбана и турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана у Анкари били су фокусирани на рат у Украјини и питања енергетске безбједности, саопштио је портпарол мађарског премијера Берталан Хаваши, пренијела је агенција МТИ.
Ердоган и Орбан (Фото: EPA-EFE/ZSOLT SZIGETVARY) -
Ердоган и Орбан (Фото: EPA-EFE/ZSOLT SZIGETVARY)

 Он је навео да је Мађарској и Турској, као сусједима Украјине, у интересу да се “праведан мир“ постигне дипломатским путем што је прије могуће.

- Мора се избјећи улазак у рат и његова ескалација - наводи се у саопштењу двојице лидера.

Предсједник Ердоган је захвалио Мађарској на солидарности коју је показала након земљотреса у Турској и на огромној помоћи, посебно на, како је рекао, херојским напорима мађарских тимова за трагање и спасавање.

Орбан је затражио од Ердогана да осигура да Турска и даље буде поуздан партнер у испоруци природног гаса са истока, што је кључно за енергетску безбједност Мађарске.

Како је извијестила турска агенција Анадолија, Орбан је присуствовао ванредном самиту лидера Организације туркијских држава у Анкари.

Током самита на тему "Управљање ванредним ситуацијама и хуманитарна помоћ", учесници су разговарали о мултилатералној сарадњи и механизмима координације у борби против катастрофа и одржали консултације о актуелним изазовима у региону.