latinica  ћирилица
17/03/2023 |  07:23 ⇒ 07:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Развијена вјештачка интелигенција која открива рак дојке

Институт за технологију из Масачусетса (МИТ) развио је вјештачку интелигенцију (АИ) која може да препозна потенцијални развој рака дојке годинама прије него што га је могуће детектовати мамографом.
Вјештачка интелигенција - Фото: илустрација
Вјештачка интелигенцијаФото: илустрација

Како та технологија ради, објаснио је доктор Лери Нортон који ради на пројекту. Наиме, ради се о компјутерски потпомогнутој детекцији која постоји од касних 1990-тих, али се технологија стално побољшава, јавља Си-Ен-Ен.

МИТ је користио вјештачку интелигенцију како би предвидео развој рака дојке. На фотографијама модела које производи могуће је видјети дио ткива који је идентификован као подручје високог ризика који је четири године касније прерастао у карцином.

- Много је на фотографији абнормалности које видите, али то су заправо промјене које нису карцином. Не можемо све звати карциномом јер би онда свако ко иде на мамографију морао ићи и на биопсију. То није баш практично. Оно што ради МИТ је идентификовање подручја високог ризика прије него што се у њима развије рак дојке. Оно што људско биће може, али машине не, јесте наручивање додатних тестова као што су мамографи са контрастом или магнетна резонанца - објаснио је Нортон.

Он истиче да је АИ само још један алат који помаже радиолозима да боље интерпретирају налазе.

- Овај тест неће замијенити рад радиолога. Ово је медицина и морају се доносити индивидуалне процјене пацијената - закључио је.