latinica  ћирилица
17/03/2023 |  08:02 ⇒ 10:49 | Аутор: РТРС

Мазалица: Има простора за техничке поправке Закона; Вучинић: Измјенама се ствара погрешан наратив (ВИДЕО)

Измјене Кривичног законика, тачније криминализацију клевете посланици Народне скупштине Републике Српске требало би да разматрају на наставку сједнице заказаном за уторак.
Ђорђе Вучинић и Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Ђорђе Вучинић и Срђан МазалицаФото: РТРС

Посланик Савеза независних социјалдемократа Срћан Мазалица за РТРС је рекао да има простора за техничке поправке закона.

- Закон има за циљ прије свега да казни само оне који свјесно, и са планом желе да направе штету неком лицу - каже Мазалица.

Посланик Листе за правду и ред Ђорђе Вучинић сматра да се овим Нацртом измјена Кривичног законика ствара погрешан наратив.

- Увреда као кривично дјело није дефинисано законом, доћи ћемо у ситуацију да суд одлучује шта је увреда, а шта не - наводи Вучинић.

Комплетирана Влада Српске. О новим министрима

За избор министара нису прописани услови стручне спреме, али за помоћнике министара јесу, тако да ће се тим на мјестима у три министарства који су прекјуче добила нове министре, наћи стручни људи, истакао је Мазалица коментаришући наводе да нови министри нису у струци које захтијевају министарства.

- На мјесто министра углавном долазе политичари који не морају нужно бити у струци. Лично то не бих прихватио, али у прошлости је и опозиција предлагала особе које нису стручне, почевши од градоначелника Бањалуке Станивуковића и некадашњег министра иностраних послова министра Игора Црнатка - рекао је Мазалица.

Посланик Листе за правду у ред Ђорђе Вучинић истакао је да је на сједници Скупштине покренуо питање избора министра рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Данијела Егића на основу дојаве једног грађанина из Приједора.

- Треба преиспитати учећше у рату министра Егића, а за то би се требала консултовати Борачка организација Републике Српске. Његово именовање још није готово јер избор мора да прође и у Вијећу народа - истакао је Вучинић.