latinica  ћирилица
17/03/2023 |  08:40 ⇒ 08:42 | Аутор: СРНА

Таминџија: ХЕТ по завршетку инвестиција квалитативно најјачи систем у Европи

На Самиту енергетике "СЕТ Требиње 2023", који је већ прерастао регионалне оквире, разговараће се о инвестицијама и пројектима као што је хидроенергетски систем Требишњице, по чијем завршетку ће то бити квалитативно најјачи систем у Европи, изјавио је извршни директор у "Хидроелектранама на Требишњици" Илија Таминџија.
ХЕТ - Фото: РТРС
ХЕТФото: РТРС

Таминџија је истакао да ће завршетком хидроелектрана "Дабар" и "Билећа" из тог система дупло бити увећан биланс ХЕТ-а, те подсјетио да су недавно добили концесију за изградњу ХЕ "Билећа".

Он је оцијенио да је и енергетски самит у Требињу, који се одржава четврти пут, утицао на то да "Електропривреда Републике Српске" изабере инвестициони пут јер се, како је истакао, енергетска криза може побиједити једино великим инвестицијама.

Таминџија је подсјетио да ЕРС има у изградњи или припреми шест великих енергетских објеката у хидро, солар и вјетро енергији, а то су соларни парк "Зупци" који се реализује у сарадњи са мађарском компанијом, вјетропарк "Хргуд", као и хидроелектране "Дабар", "Бистрица", "Мрсово" и "Хидроелектрана на горњој Дрини".

Он је напоменуо да ће осим инвестиција, тема овогодишњег самита у Требињу бити и декарбонизација, примјена смарт технологија у управљању електроенергетским системима, енергетска криза, чији терет су и неке развијене земље пребациле на грађане и привреднике, што у Републици Српској није случај.

Таминџија је за Срну напоменуо да ће на предстојећем самиту у Требињу учествовати доносиоци одлука, инвеститори и стручњаци за енергетику, те подсјетио да на крају самита сваке године буду донесени значајни закључци.

Четврти Самит енергетске будућности "СЕТ Требиње 2023" биће одржан од 22. до 24. марта у Требињу под слоганом "Енергетска стабилност западног Балкана", на коме је до сада пријављено рекордних више од 600 учесника, а најављено је и учешће министра иностраних послова Мађарске Петра Сијарта.

Самит организују ЕРС, град Требиње и предузеће "СЕТ Требиње", под покровитељством Владе Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Учесници самита ће одговоре на кључна питања енергетске будућности током три дана скупа имати прилику да чују од скоро 40 водећих лидера у електроиндустрији из земаља региона, који учествују на осам одвојених панела.