latinica  ћирилица
17/03/2023 |  10:45 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Српска - једна од најповољнијих дестинација за пословно инвестирање у Европи

То што је Република Српска, према анализи часописа "Фајненшл тајмс", изабрана за један од десет малих европских региона будућности у категорији стратегије привлачења страних улагања, представља значајну промоцију Српске на међународној мапи локација за инвестирање, саопштено је Министарства привреде и предузетништва Српске.
Министарство привреде и предузетништва - Фото: РТРС
Министарство привреде и предузетништваФото: РТРС

- Награда је резултат континуираних активности које се с циљем привлачења страних инвестиција системски реализују у Влади Републике Српске - истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је Српска рангирана на високој седмој позицији, те да је захваљујући укупној стратегији за промоцију улагања препозната као једна од најповољнијих дестинација за пословно инвестирање у Европи.

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске је у септембру поднијело апликацију наводећи главне елементе стратегије за привлачење страних улагања, предности локације, мјера за задржавање постојећих инвеститора и привлачење нових, маркетиншки слоган, као и примјене дигиталних алата.

Признања су добили и Лакташи, који је проглашен за најпожељнији микро град за инвестирање у Европи за 2023. годину у категорији трошковне ефикасности, као и Требиње за стратегију привлачења страних улагања у категорији микро градова.

Рангирање европских региона будућности 2023. године упоредило је најперспективније инвестиционе дестинације широм Европе, а, осим Републике Српске, на листи су региони из Ирске, Швајцарске, Њемачке, Аустрије, Литваније, Бугарске и Србије.

Ове године у обзир је узето 370 градова и 148 европских региона подијељених у три групе - велике, средње и мале регионе.

Рангирање је извршено у оквиру пет поткатегорија: економски потенцијал, пословно окружење, повезаност, људски капитал и услови живота, те ефикасност.