latinica  ћирилица
17/03/2023 |  11:12 ⇒ 11:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска: Макрон пред највећим изазовом послије Жутих прслука (ВИДЕО)

Предсјдник Француске Емануел Макрон суочио се данас са највећим изазовом после протеста такозваних "Жутих прслука" након одлуке његове владе да се спроведе спорна реформа пензија без гласања у парламенту што је изазвало насилне немире током ноћи, пише Ројтерс.
Протести у Паризу (Фото: EPA-EFE/Mohammed Badra) -
Протести у Паризу (Фото: EPA-EFE/Mohammed Badra)

У Паризу и другим француским градовима запаљени су аутомобили током спонтаних демонстрација у којима је учествовало неколико хиљада људи.

Полиција је употријебила сузавац и водене топове против демонстраната на Тргу Плас де ла Конкорд у Паризу, гдје се окупило око 7.000 људи у знак протеста због реформи пензионог система.

Како је пренио Ројтерс, демонстранти су бацали каменице на полицију која је потом интервенисала како би разбила групе учесника протеста. Протести су одржани у готово свим већим градовима Француске.

Француска премијерка Елизабет Борн претходно је покренула специјалну процедуру за усвајање непопуларног закона о пензионој реформи у Народној скупштини без гласања, усред повика и скандирања љевичарских посланика који су махали транспарентима против пензионе реформе.

Коришћењем такозваног члана 49.3 Устава, обезбијеђено је усвајање приједлога закона о подизању старосне границе за одлазак у пензију за двије године - са 62 на 64, али то показује да предсједник Емануел Макрон и његова влада нису успјели да обезбиједе довољну већину у парламенту.

Синдикати су позвали раднике да појачају данас штрајкове и накратко блокирли обилазни пут око Париза.

Министар унутрашњих послова Жерал Дарманен рекао је да је полиција ухапсила око 310 људи и обећао да ће се обрачунати са онима који изазивају нереде.

- Опозиција је легитимна, протести су легитимни, али изазивање хаоса није - рекао је он радију РТЛ.

Француска влада је истакла да је повећање старосне границе за одлазак у пензију за двије године на 64 једини начин да пензиони фонд остане одржив.

Опозициони посланици су обећали да ће покренути процедуру за гласање о повјерењу влади и позвали премијерку Елизабет Борн да поднесе оставку.

Синдикати су позвали на нови штрајк и демонстрације широм земље у четвртак 23. марта.