latinica  ћирилица
17/03/2023 |  11:20 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Њемачки амбасадор уручио опрему вриједну 750.000 евра

Амбасадор Њемачке у БиХ Томас Фичен уручио је данас у Сарајеву директору Граничне полиције БиХ Мирку Купрешаковићу специјалистичку опрему у вриједности 750.000 евра, која ће помоћи припадницима ове полицијске агенције у ефикаснијој заштити границе БиХ.
Донација Граничној полицији - Фото: СРНА
Донација Граничној полицијиФото: СРНА

Купрешаковић је прецизирао да ће систем за надзор границе из ове донације припада Теренској канцеларији "Сјевероисток" у Бијељини, а робот за деминирање и мобилни рендгенски систем Антибомбном тиму Јединице Граничне полиције Аеродром Сарајево.

- Остатак опреме која се односи на ручне двогледе биће пододијељен у оквиру организацијских јединица Граничне полиције БиХ - рекао је Купрешаковић, подсјећајући да сарадња Савезне полиције Њемачке и Граничне полиције БиХ траје већ више од двије деценије.

Он је подсјетио да је Савезна полиција Њемачке од оснивања Граничне полиције БиХ до данас донирала средства и опрему за рад у вриједности већој од 15 милиона КМ.

- Истовремено је организован читав низ специјалистичких обука за припаднике Граничне полиције БиХ уз континуирану размјену искустава с циљем оперативног јачања ове полицијске агенције - додао је он.

Фичен је изјавио да је циљ данашње подршке Њемачке јачање капацитета Граничне полиције.

- Данашњом примопредајом биће исписано још једно поглавље сарадње између Граничне полиције БиХ и Савезне полиције Њемачке. Јачање управљања границама и миграцијама може да успије само у сарадњи надлежних институција и релевантних агенција - рекао је Фичен.

Он је додао да ће његова земља наставити са јачањем капацитета и вјештина Граничне полиције БиХ на путу БиХ ка ЕУ.