latinica  ћирилица
17/03/2023 |  11:25 ⇒ 11:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Велики протест љекара и медицинског особља сутра у Загребу

У Загребу ће сутра бити одржан велики протест лекара и запослених у здравству под називом "С.О.С. за хрватско здравство", најавили су данас представници љекарских удружења.
Болница Дубрава у Загребу (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Болница Дубрава у Загребу (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Они су новинарима подијелили летак у којем наводе разлоге протеста међу којима су да сваки трећи љекар напушта земљу, многи одмах након завршетка факултета, затим због тога што у више од 50 општина на копну и на острвима нема љекара примарне здравствене заштите, као и да у више хрватских болница недостаје љекара специјалиста и љекара породичне медицине.

Међу разлозима су и да у здравственом систему недостаје 2.000 љекара и 4.000 медицинских сестара.

Сваки трећи љекар у систему старији је од 50 година и за неколико година, кажу, неће имати ко да лијечи грађане. Пацијенти на поједине претраге чекају и по 600 дана, а љекари дневно приме од 80 до 100 пацијената и могу им посветити тек неколико минута.

Истичу да љекари дневно на администрацију одвајају 60 одсто времена, док су чекаонице препуне, као и да се љекари тјерају, како наводе, на кршење закона одрађивањем сулудог броја прековремених сати.

Истичу, да су млади љекари у посебно тешкој ситуацији, јер их вежу робовласнички уговори.

Како је најављено протестна поворка кренудхе сутра у 10:45 сати, а организатори протеста су Хрватски синдикат љекара, Хрватска љекарска комора, Хрватско удружење болничких љекара, Координација хрватске породичне мединице и Иницијатива младих лијечника.

Учесници протеста ће се окупити на Тргу др Фрање Туђмана, а након тога ће кренути лицом до Трга бана Јелачића, пренијели су хрватски медији.